Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rudnik Šikulje: Vodu će ispumpavat stranci, sami nidokle ne možemo doći

Preuzmite sliku

Strane firme specijalizirane za ispumpavanje vode, iz nekoliko evropskih zemalja trebale bi za desetak dana početi sa ispumapavanjem vode iz rudnika „Šikulje“ u Tuzli, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Enver Omazić, direktor rudnika „Kreka“, u čijem sastavu posluje i rudnik „Šikulje“, potvrdio je za Patriu da je menadžment rudnika u pregovorima sa nekoliko stranih kompanija čiji bi stručnjaci, za desetak dana, trebali početi ispumpavati vodu iz rudnika, koji je tokom poplava u BiH prošlog mjeseca potopljen sa više od 20 miliona kubika vode, usljed čega direktna šteta na opremi prelazi 25 miliona KM.

– Ne mogu tačno kazati koja kompanija će pomoći u ispumpavanju vode, jer pregovaramo na više strana. Ali, mogu potvrditi da će pregovori biti okončani u narednih nekoliko dana, a da će za desetak dana početi i ispumpavanje  – rekao je Omazić.

Tokom katastrofalnih poplava u BiH prošlog mjeseca rudnik „Šikulje“, koji upošljava oko 800 radnika, potopljen je sa preko 20 miliona kubika vode. Iako je rukovodsvo rudnika uložilo ogromne napore da nakon poplava iscrpaju vodu, ispod koje se nalaze skupocjene mašine, zaključili su da bez pomoći stranih kompanija to ipak nije moguće ostvariti.

– Prema ponudama koje su nam dostavile strane firme, vodu bi iz rudnika mogli iscrpati za dva mjeseca, no ukoliko bi to radili sami, za to bi nam trebalo mnogo više vremana – rekao je Omazić.

– A, to nam se nikako ne isplati, jer samim stajanjem, odnosno ne proizvodnjom, trpimo milionske gubitke svakog mjeseca – dodao je Omazić.

Dio radnika rudnika „Šikulje“ raspoređeni su na druga radna mjesta, neki su na godišnjem ili su na „čekanju“. No, svi oni će u narednom periodu primati 80 posto od redovne plaće, jer su se uposlenici cijelog kolektiva „Kreka“ odrekli dijela svojih primanja u korist kolega čija su radna mjesta stradala, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,