Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

RMU Banovići planira nova milionska ulaganja

Preuzmite sliku

Fadil Kudumović je novoimenovani direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići” od maja ove godine.

Kako je rekao u intervjuu za Akta.ba, promjenom starih i primjenom novih metoda organizacije rada ostvaren je poslovno-finansijski rezultat koji nije zabilježen u poslijeratnom periodu u ovom rudniku jer je rudnik poslovao pozitivno za šest mjeseci ove godine. Planirano je više javnih nabavki, a jedna od njih je nabavka širokog mehanizovanog čela u vrijednosti oko 22 miliona KM.

Kudumović je napomenuo da je prestruktuiranje svih rudnika u FBiH, pa tako i RMU Banovići, neizbježan proces, te da je neupitno pokretanje inicijative za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju ovog rudnika.

– Rudnik “Banovići” je tek ove godine, prvi put nakon rata, pozitivno poslovao za šest mjeseci. Možete li nam objasniti u kakvom stanju ste zatekli Rudnik, koji su to bili krucijalni problemi?

Ono što je jako važno spomenuti na samom početku jeste podatak da rudnik “Banovići” od početka godine ima stabilnu proizvodnju uglja i otkrivke, koja se kreće u okviru predviđenih planova i da u tom dijelu do sada nismo imali problema. Za osam mjeseci tekuće godine proizvodnja uglja kreće se oko 95,13 posto, dokje plan proizvodnje otkrivke ispunjen sa 99,20 posto. Slijede nam mjeseci pojačane potražnje za ugljem tako da s pravom očekujemo ispunjenje godišnjih planova.

U poslovnom smislu rudnik “Banovići” ove godine postiže i značajne iskorake. Djelimičnom promjenom starih i primjenom novih metoda organizacije rada ostvaren je poslovno-finansijski rezultat koji nije zabilježen u poslijeratnom periodu. Prema zvaničnim podacima u prvih šest mjeseci Rudnik je pozitivno poslovao u iznosu 1,2 miliona KM, što je izvanredan rezultat uzme li se u obzir činjenica da je planom poslovanja za ovaj period predviđen negativan finansijski rezultat, odnosno gubitak od 4,2 miliona KM. Pomenuti rezultati postignuti su dodatnim angažovanjem uposlenih i ozbiljnim pristupom radu.

Ono što prvo kažem kao odgovor na pitanje o zatečenom stanju u preduzeću jeste da nismo zatekli ni približno istu situaciju kakva se godinama prezentovala u medijima. Moram reći da su nas zatekla velika zaduženja od kojih bi posebno istakao dva ugovora koja su potpisana od strane stare Uprave neposredno prije primopredaje dužnosti, gdje su preduzeće zadužili oko 20 miliona KM. Ugovori su posebno sporni jer za njih nisu obezbijeđena finansijska sredstva, te smo morali brzo djelovati kako bi iznašli adekvatna rješenja i pokrenuli proces stabilizacije i konsolidacije preduzeća.

Krenuli smo u pregovore sa bankama da bi osigurali kredite i ispoštovali potpisane Ugovore kako preduzeće ne bi snosilo eventualne posljedice. Krenuli smo u intenzivne razgovore i sa Vladom FBiH kao većinskim vlasnikom i tražili pomoć u rješavanju pomenutih problema, gdje smo, moram reći, naišli na razumjevanje i postigli određeni dogovor oko saniranja zatečenih dugovanja kao i načinu realizacije određenih investicionih ulaganja.

Pored finansijskih dugovanja zatekli smo i izraubovana ležišta i velike probleme sa pomoćnom mehanizacijom gdje smo odmah krenuli u iznalaženje efikasnog rješenja. Uspijeli smo sanirati naslijeđeno stanje, a u cilju bolje produktivnosti rada i veće potražnje za ugljem koja dolazi u poslijednjem kvartalu godine pokrenuli smo nabavku nove pomoćne mehanizacije. Naime, nedavno smo potpisali ugovor za nabavku novog gredera CAT – 16, čiju isporuku očekujemo do kraja godine, vrijednost investicije iznosi 1,5 miliona KM. To neće biti jedina investicija kada je u pitanju pomoćna mehanizacija. U proceduri je i nabavka novog buldozera za potrebe “Površinske eksploatacije uglja” koja će značajno doprinijeti proizvodnom procesu i osigurati dodatnu stabilnost proizvodnje.

Aktivno smo nastavili raditi na realizaciji izgradnje transportnog sistema na površinskom kopu Turija koji je u završnoj fazi. U međuvremenu su pristigle drobilice koje su u procesu montaže, a završena je i procedura nabavke odlagača. Do kraja godine imamo u planu raspisati tender za nabavku još jednog širokog mehanizovanog čela za potrebe “Podzemne eksploatacije uglja”.

– Nakon sastanka sa Vladom FBiH najavljene su investicije u iznosu od 107 miliona KM. O kakvim projektima je riječ, na koji način se planira Rudnik modernizovati?

Trogodišnjim planom poslovanja rudnika “Banovići” predviđena su investiciona ulaganja u iznosu od 115.957.909 KM planiranih za nabavku tehnologije, modernizaciju Rudnika i humanizaciju rada. Rudnik “Banovići” je praktično u drugom poluvremenu kada izlazi iz faze plitkih ili srednje plitkih kopova, ulazeći u one dublje zbog čega se mora mijenjati tehnologija i taj proces ide u ovoj i slijedeće dvije godine. Tokom ove godine planirano je ukupno investirati oko 67 miliona KM u koju su dobrim dijelom prenešene i investicije iz 2019. godine. Za 2021. godinu plan ukupnih investicija iznosi 26.792.500 KM, dok je u 2022. godini planirano investirati 21.848.909 KM.

– Priprema se i tender kako bi se nabavilo široko mehanizovano čelo. Možete li objasniti o kakvoj nabavci je riječ, u koju svrhu će biti korišteno?

Nabavka širokog mehanizovanog čela obuhvaćena je planom investicija za 2020. godinu u vrijednosti od oko 22 miliona KM za potrebe “Podzemne eksploatacije uglja”. U narednom periodu očekuje se raspisivanje tendera i izbor najpovoljnijeg ponuđača za ovaj projekat. Nabavka prvog širokog mehanizovanog čela 2013. godine pokazala se kao isplativa investicija, te će novo mehanizovano čelo zasigurno doprinijeti još produktivnijem i lakšem radu u jami, te bržoj i kvalitetnijoj proizvodnji jamskog uglja. Uveliko se pripremamo za planom predviđeno povećanje proizvodnje uglja u narednih par godina koje ćemo, nadamo se, proizvoditi za potrebe termoelektrane koju ćemo graditi u Banovićima.

– Često se u javnosti govori o prestruktuiranju rudnika. Da li su sigurna mjesta rudara u RMU “Banovići”?

Prestruktuiranje svih rudnika u FBiH je neizbježan proces. Rudnik “Banovići” će svakako ući u prestrukturiranje, ali tako da će se strogo pridržavati pravila da svako radno mjesto bude stabilno, te da nijedan radnik ne ostane bez posla. Prestruktuiranje sigurno nećemo voditi u smijeru koji bi mogao oštetiti radnika. To bi trebao biti proces koji će unaprijediti rad Rudnika, te jasno definisati poziciju i vrednovanje svakog radnog mjesta. Program prestruktuiranja je donijela Vlada FBiH kako bi očuvala i ojačala elektroenergetski sektor Federacije BiH i na njega treba gledati isključivo u tom kontekstu.

– Kada govorimo o termoenergetskom bloku u ovom Rudniku rečeno je ranije da se projekat može realizovati uz strateško partnerstvo. Da li su se već javili investitori? Da li je poznat način na koji će se obaviti razgovori?

Izgradnja termoelektrane u Banovićima opći je interes, kako za Rudnik tako i za Općinu Banovići. Samim dolaskom na ovu funkciju mi smo se izjasnili da će pomenuti projekat biti intenziviran ili bolje rečeno započet na pravi način. Naravno, konačnu riječ o svemu tome treba dati vlasnik i osnivač Društva, a to je Vlada FBiH. Neupitno je da se mora pokrenuti incijativa za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju Rudnika. Mi smo nedavno održali i sastanak sa predstavnicima kineske kompanije zadužene za implementaciju projekta izgradnje Termoelektrane, ali i sa Vladom FBiH gdje smo razmotrili dosadašnje aktivnosti i usvojili određene zaključke. Osnovni zaključak je da se projekat može realizovati jedino na osnovu strateškog partnerstva i mi u tom pravcu idemo dalje.

– Da li je poznat iznos javnih nabavki koje su planirane u Rudniku za ovu godinu?

U predviđene investicije za tekuću godinu pored osnovnih materijala za proizvodnju i održavanje uključena je i nabavka širokog mehanizovnog čela, gredera, buldozera, dizel motora, centrifugalnih pumpi, nabavka drobiličnog postrojenja i odlagača za potrebe transportnog sistema, te veznog transportera za otkrivku.

– Koji su Vaši planovi dolaskom na ovu funkciju kada je riječ o RMU Banovići?

Prvo i osnovno je stabilizacija Rudnika, kako u finansijskom tako i tehničko-tehnološkom smislu. Finansijsko podrazumjeva rješavanje zaostalih obaveza i obezbjeđenje stabilnog finansiranja procesa proizvodnje kroz zanavljanje postojeće i nabavku nove neophodne mehanizacije za ostvarenje planiranih zadataka, uz poboljšanje humanizacije rada. U skladu sa strateškim planovima Vlade FBiH i države BiH izvršiti prestruktuiranje Rudnika i obezbijediti stabilno snabdjevanje ugljem postojećih i planiranih budućih termoenergetskih postrojenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje