Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijaset Islamske zajednice u BiH uručio otkaz imamu Selvedinu ef. Beganoviću (VIDEO)

Preuzmite sliku

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uručio je otkaz imamu iz Velike Kladuše Selvedinu ef. Beganoviću, vijest je koja je brzinom munje obišla BiH.

To je isti onaj imam koji je nekoliko puta napadnut zbog njegove oštre osude onih koji odlaze na ratišta u Iraku i Siriji i bore se na strani terorista “Islamske države”.

Odluka je navodno donesena nakon što je utvrđeno da je nedavno sin ef. Beganovića u Visokom povrijedio sam sebe, pa prijavio da je napadnut. Na to su mediji konstruirali priču prema kojoj je efendijin sin i u Kladuši napadao svog oca, a ne nepoznati napadač.

Sve ovo ef. Beganović demantira. Potvdio je samo dio o samopovrijeđivanju njegovog sina. Tvrdi da je i to posljedica pritisaka koje njegova porodica trpi već skoro tri mjeseca.

Beganović: Moja porodica je pod pritiskom: “Moja porodica je uzdrmana, što je navelo mog sina na to da napravi glupost i da sam sebe povrijedi. Znači, ovo što se desilo sa njim bilo je samopovrijeđivanje”, kaže Selvedin ef. Beganović.

On je potvdio informaciju da mu Islamska zajednica sprema otkaz iz Velike Kladuše, te govori kako će nakon toga biti praktično na ulici.

Saznao sam da ću dobiti otkaz od Islamske zajednice, plaću i otpremninu, te da ću dobiti svoje papire koje imam u Kladuši. Uz to ide i odjava iz Velike Kladuše. Prijaviću se, najvjerovatnije u Visokom i staviti svoje papire na raspolaganje Islamskoj zajednici”, govori Selvedin ef. Beganović.

Razočaran je što je u isto vrijeme saznao da je njegov sin uradio to što je uradio, te da od njegovog povratka u Kladušu nema ništa.

Ali to je odluka moje institucije i vidjećemo šta će biti”, govori za BHRT razočarani imam Selvedin ef. Beganović.

Rijaset IZ BiH: Nismo uručili otkaz! – Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH demantiraju da su efendiji iz džemata Trnova u Velikoj Kladuši dali otkaz. Kažu tek da se njegov status “rješava”.

Imam Selvedin ef. Beganović je na godišnjem odmoru i paralelno s tim traje proces rješavanja njegovog statusa. Dok proces traje Rijaset Islamske zajednice neće komentirati taj predmet”, rekao je za BHRT portparol Rijaseta Ekrem Tucaković.

Džemat Trnova: Ne damo hodžu! – Džematlije iz Trnove ne daju svog hodžu i spremni su na sve kako bi on i dalje posao obavljao u Kladuši.

Stav džematlija iz Trnove je da nedaju efendiju iz džemata. Devedeset i devet posto džematlija je uz Selvedina ef. Beganovića. Mi smo potpisali peticiju koja je poslana u Rijaset i čekamo pozitivno rješenje”, govori za BHRT mještanin Trnove Mirsad Keserović.

Džematlije se nadaju najboljem rješenju, odnosno ostanku ef. Beganovića u Kladuši, ali se spremaju i za slučaj da odluka Rijaseta bude takva da imam mora napustiti džemat Trnova.

Ukoliko bude takva odluka da se Selvedin ef. Beganović ne može vratiti u Trnove da bude naš efendija, džemat je spreman i ljudi iz džemata su spremni da pokrenu javne proteste”, govori džematlija Ismet Velagić.

Kao jedan od mogućih razloga za napade na njega sada se, osim osvete “vehabija” zbog njegovog protivljenja ratu u Siriji i Iraku, spominje i moguća kandidatura Selvedina ef. Beganovića za glavnog imama u Velikoj Kladuši. Međutim, Beganović tvrdi da, iako je rekao kako će se kandidirati, ne ispunjava uvjete za ovaj izbor, pa smatra da su takve pretpostavke smiješne. (bhrt.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje