Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Retroaktivna naplata poreza: Freelenceri se uzdaju u Milana Dunovića

Preuzmite sliku

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije, uputio je apelaciju Ustavnom sudu Federacije za preispitivanje ustavnosti javnog poziva kojim je Federalna porezna uprava započela retroaktivnu naplatu poreza freelancerima za tri godine unazad.

Freelenceri pozdravljaju apelaciju, uz nadu da će Ustavni sud FBiH potvrditi njihove stavove, izvijestila je Federalna televizija.

Freelenceri kažu da nisu protiv plaćanja poreza već protiv odredbe Porezne uprave FBiH da novoupostavljeni nameti budu naplaćivani retroaktivno. To kako ističu, unosi pravnu nesigurnost.

– Ovo što je radila Porezna uprava proteklih godinu dana je samo jedna od naznaka da nije bitno da mladi ostanu u ovoj državi, kaže Emir Pašanović, član Udruženja Freelence BiH.

Autor apelacije, pravni stručnjak Zlatan Begić kaže da je poziv PUFBiH dekret izvršne vlasti kakvi su primjenjivani u totalitarnim društvima.

– Neprimjereno je i nije moguće da se donose akta sa retroaktivnim dejstvom u oblasti oporezivanja, a ukoliko se to ipak desi onda takvu vrstu akata može da
donosi jedino zakonodavna vlast na nivou psoebnog lex specijalisa i sa dobro obrazloženim legitimnim ciljem, kazao je Begić.

Iz Federalne televizije tražili su očitovanje i Porezne uprave, ali ga do okončanja priloga nisu dobili. Ranije su iz ove institucije navodili da je zakon u primjeni od 2009., a razlog zbog kojeg je u pozivu naveden period od 2015. do do 2017. je zbog činjenice da za ovaj period postoje podaci o izvršenim uplatama.

Dok Ustavni sud ne donese odluku, freelenceri planiraju dalje korake da bi zakonski bila regulisana ova oblast u FBiH, a postojeći zakoni prilagođeni potrebama i stanju prihvatljivom ekonomskom okruženju u BiH. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje