Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Reportaža iz ”Dite”: Svi žele pomoći nekadašnjem gigantu, potreban strateški partner (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Danas je redakcija portala Tuzlanski.ba posjetila fabriku deterdženata “Dita” te pokušala saznati ‘’da li će Dita ponovo mirisati bijelo’’?

Naime, nakon više godina čuvanja fabrike da ne bude pokradena i devastirana, radnici fabrike detrdženata Dita umjesto ‘’straže’’, danas ponovno pune ambalaže svojim proizvodima.

Nakon što je stečajni upravnik ušao u Ditu, dogodile su se pozitivne promjene. Određen broj radnika je na radnim mjestima, nekoliko pogona je pokrenuto, abmalaža se puni sadržajem ranije proizvedenim u Diti.

Iako radnici godinama nisu primili platu, uprkos tome sami su pokrenuli mašine. Cilj je da dokažu i pokažu svima koji nisu vjerovali u njih da Dita može raditi u ovom trenutku, samo im treba ‘’vjetar u leđa’’.

I zaista, današnja slika iz proizvodnih pogona Dite podsjeća na sretnija vremena, ona kada je Dita bila gigant bivše Jugoslavije.

Neki od najpoznatijih Ditinih brendova danas su spremni, a radnici kažu kako se do sada javio veliki broj kupaca koji je zainteresovan za ovakve proizvode. Cilj je da se do 30. juna, kada zasjedaju povjerioci Dite, pokaže da ova fabrika može sama da opstane.

Ali radnici apeluju na strateške pertnere da im pruže podršku jer bez sredstava dalje neće moći raditi.

Danas oni određeni broj proizvoda pakuju samo zahvaljujući tome što su sačuvali sirovine, te sve ostalo što je bilo potrebno za pokretanje proizvodnje ali radnici nemaju novca da sami dalje nastave sa proizvodnjom, ali su optimistični. Vjeruju da će fabrika uskoro biti ono što je bila, samo im treba malo podrške kažu.

Bilo je prijedloga da Tuzlanski kanton preuzme fabriku, ali od toga se odustalo. Čini se da će pomoć kantonalnih vlasti biti posredna.

“Što se tiče Vlade, mi smo već obavili razgovore sa određenim našim trgovinskim lancima, koje smo zamolili da proizvode Dite stave na police i na taj način pomognemo Diti”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić na press konferenciji Vlade TK održanoj prije nekoliko dana kada je sumirao 100 dana rada Vlade TK.

Podsjetimo, Dita je u stečaju, a dug se procjenjuje na 20 miliona eura. Radnici godinama nemaju ni plate ni doprinose. Ako se proizvodnja nastavi, ostat će bez sirovina, koje sa blokiranim računom ne mogu da nabavljaju.

Međutim, u svemu tome pojavljuje se i još jedna pozitivna priča. Naime, ‘’Vjetar u leđa’’ Diti nudi i nekoliko običnih građana Tuzle koji su nakon što su čuli da Diti treba podrška i da pokreće proizvodne pogone, odmah posjetili radnike da im ponude sve što je potrebno u vezi reklame, i reklamnog spota koji bi volonterski snimili.

To sve pokrenuo je tuzlanski glumac Mirza Čatibušić koji je na Facebooku objavio status u kojem je pozvao sve dobre ljude da pomognu radnicima Dite.

Mirza J. Ćatibušić: ‘’Nudim se za besplatnu reklamu Diti koja je konačno ponovo započela proizvodnju. Pozivam kolege producente da organizuju snimanje, a javne servise na svim nivoima da besplatno emituju reklamu. Hajmo pomoći da se unese ovaj ćumur! Neka opet fakat miriše bijelo.’’ (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje