Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rent a car agencije diskriminatorno isključene iz svih javnih poziva za pomoć

Preuzmite sliku

Rent a car agencije, odnosno kompanije čija je šifra djelatnosti: 77.11. , su neobjašnjivo i diskriminatorno izostavljene sa svih javnih poziva pomoći u Bosni i Hercegovini, povodom krize Covid-19!

Ovo je u obraćanju za portal Crna hronika naveo generalni sekretar udruženja Dženis Ajanović.

– Sve druge kompanije iz sfere turizma i javnog prijevoza su imale mogućnost da učestvuju u javnim pozivima za dodjelu pomoći navedenim granama privrede. Zašto je Rent a Car izostavljen? Zašto Rent a Car kompanije određene poreze, naknade i obaveze plaćaju Federalnom ministarstvo okoliša i turizma? Dok naprotiv, u vremenu kada je naša branša u frapantnom padu poslovanja, primorana da traži pomoć od onih, čije je poreze plaćala, dobije odgovor da pripada Ministarstvu saobraćaja? Da li je prebacivanje kockice s jednog resora na drugi rješenje naših problema? Da li znate da će mnoge Rent a Car agencije biti primorane da otpuste stotine radnika zbog aktuelne pandemije korona virusa? Da li ste ikada pomislili da će ti radnici biti prinuđeni da pomoć traže od države i Javnih zavoda za zapošljavanje, navodi Ajanović.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija podijelili su putem dva javna poziva ukupno 40 miliona KM za pomoć kompanijama koje se bave turizmom, te kompanijama koje se bave prijevozom.

  • Iz oba ova poziva neobjašnjivo i diskriminatorno su isključene kompanije čija je osnovna djelatnost iznajmljivanje vozila, uskraćujući im mogućnost da dobiju pomoć iz budžeta kojima su doprinosili paralelno s drugim firmama u oblasti turizma i prevoza.

    Prvo je pozivom Federalnog ministarstva okoliša i turizma dodijeljeno 30 miliona KM kompanijama koje se bave turizmom, a s ciljem ublažavanja efekata pandemije na privredu. Sredstva su dobili hoteli i turističke agencije, ali ne i rent a car kuće, za koje je u javnom pozivu navedeno da ne mogu aplicirati.

    -Potpuno je nejasno kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odjednom odlučilo da rent a car kuće ne spadaju pod turističku djelatnost, dok smo uredno plaćali poreze, naknade, ili kada su inspektori utvrđivali eventualne nepravilnosti u našem radu, radilo se o turističkoj djelatnosti. Posebno je to nejasno s obzirom da se radi o jednoj od temeljnih turističkih djelatnosti, poput iznajmljivanja smještaja, odnosno djelatnosti bez koje nigdje na svijetu nema turizma. Kao podatak u prilog tome ide i činjenica da su dva najveća aerodroma u BiH, aerodrom Sarajevo i Tuzla u godini prije pandemije prevezli preko 1.700.000 putnika a hotelijeri i ostali smještajni kapaciteti ugostli preko 3.000.000 noćenja, više od 80% njih je koristilo usluge rent a car agencija kako bi došli do hotela i posjetili ostale turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine.

    Zatim je pozivom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dodijeljeno 10 miliona KM kompanijama koje se bave prijevozom, a uslovima poziva ograničeno je da se mogu prijaviti samo firme koje za temeljnu djelatnost imaju jednu od tri djelatnosti iz spektra prevozničkih. Ponovo je izostavljen rent a car, te je na taj način propuštena prilika da se koriguje diskriminatorna odluka Ministarstva okoliša i turizma FBiH koje je napravilo propust u svom javnom pozivu.

  • Kompanije koje se bave iznajmljivanjem vozila sa ili bez vozača, odnosno rent a car uslugama, među najpogođenijim su pandemijom Covid-19. Pad prometa u odnosu na 2019. godinu je preko 80%. Iako nam nikada nije bio zabranjen rad, naše poslovanje gotovo je u potpunosti zavisno od turizma. Osim toga, ove su kompanije i najizloženije lizing kućama, a dodijeljenim odlukama o moratorijima nekih od lizing kuća samo su dodatno opterećeni kamatama na cjelokupni iznos kredita. Zbog toga su nekim kompanijama već oduzeta vozila, a neke su bile prisiljene pokrenuti i stečaj, navodi Ajanović.

    Udruženje rent a car agencija u FBIH je do sada već apelovalo, putem dopisa, svim navedenim institucijama, a dostavilo je i peticiju potpisanu od velikog broja rent a car agencija (60).

    Peticiju je kreiralo URC FBIH (Udruženje Rent a Car agencija Federacije Bosne i Hercegovine), u kojoj su učestvovale kako članice udruženja, tako i sve kompanije, čija je primarna djelatnost rent a car sa prostora Bosne i Hercegovine. (crnahronika.info)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,