Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recertificirani međunarodni standardi bh. proizvođača jestivog ulja

Preuzmite sliku

U bosanskohercegovačkoj kompaniji za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u fabrici u Brčkom provedena je nova recertifikacija međunarodno priznatih standarda ISO i HACCP, u skladu sa kojima BIMAL posluje od 2006. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predstavnici certifikacijske kuće SGS tokom dvodnevne posjete kompaniji sproveli su audit rada kompanije u skladu sa ovim standardima. Postupak auditiranja podrazumijeva neovisan i dokumentovan proces prikupljanja objektivnih dokaza o ispunjenju i zadovoljenju kriterija.

Iz kompanije BIMAL tvrde kako su implementirani standardi ISO 9001:2008 sistem upravljanja kvalietom proizvoda i HACCP sistem kontrole zdravstvene ispravnosti hrane dobra potvrda kvalitenog jestivog ulja koje se proizvodi.

“U BIMAL-u su svi proizvodni procesi usklađeni prema zadanim standardima kojih BIMAL ima ukupno sedam, čime je uspostavljena sljedivost i kontrola u svim fazama procesa proizvodnje. BIMAL-ovo ulje je konstantno visokog kvaliteta i, što je najvažnije, uvijek je zdravstveno ispravno”, istakla je direktorica korporativnih komunikacija BIMAL-a Nataša Pucar.

HACCP predstavlja sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, a njegova primjena podrazumijeva poštivanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po sigurnost hrane.

BIMAL proizvodi jestiva ulja od suncokretovog, sojinog i repičinog sjemena. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,