Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razvojna banka FBiH ide pod superviziju Agencije za bankarstvo

Preuzmite sliku

Na zahtjev entitetskih ministarstava financija, a u skladu s preuzetim obavezama iz Pisma namjere, u Bosni i Hercegovini boravi tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda u vezi s fiskalnim aspektima rada entitetskih razvojnih banaka.

Danas je u Federalnom ministarstvu finansija ministrica i dopremijerka Vlade FBiH Jelka Milićević sa suradnicima održala prvi sastanak s predstavnicima Misije predvođenim Suzanne Flynn, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija. Sastanku je prisustvovao rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi, javlja Indikator.ba.

Razgovaralo se o tehničkim aspektima i smjernicama za unapređenje rada Razvojne banke Federacije BiH, uvođenju supervizije nad radom te banke kao i o uvođenju kvalitativnih promjena u upravljanju bankom.

Tehnička misija MMF-a će održati još jedan sastanak u Federalnom ministarstvu financija kako bi predstavili preporuke i zaključke donesene za vrijeme trajanja Misije, navedeno je u saopćenju.

U pismu namjere vlasti su se obavezale da će unaprijediti upravljanje rizikom i transparentnost poslovanja entitskih razvojnih banaka.
Izmjene i dopune zakona o entitetskim razvojnim bankama i izmjene i dopune zakona o agencijama za bankarstvo, kako je navedeno u Pismu namjere, trebalo bi da se izvrše u skladu sa preporukama osoblja MMF-a i Svjetske banke do kraja novembra 2016. godine.

Izmjene bi trebalo, između ostalog, da omoguće eliminiranje direktnog kreditiranja privatnog sektora, unapređenje upravljanja razvojnim bankama kako bi poslovale neovisno od vlade i zaključivanje ugovora za članove uprave prema kojima bi se naknada vezala za stvarni učinak.

Takođe, entitetske vlade treba da stave razvojne banke pod odgovarajuću superviziju i regulativu entitetskih agencija za bankarstvo.
Cilj je da se osigura da razvojne banke imaju održive poslovne modele i posluju na komercijalnoj osnovi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,