Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razvoj Maglaja: Do kraja godine u trgovačkom centru Bingo posao za 120 novih uglavnom mladih radnika

Preuzmite sliku

Tragajući za novim razvojnim mogućnostima kojima će između ostaloga zaustaviti depopulaciju prostora i revitalizirati prirodne i kulturne atrakcije Opština Maglaj odlučila se na izradu strategije razvoja turizma.

Prema riječima opštinskog načelnika Mirsada Mahmutagića ovim dokumentom biće obuhvaćeni svi prirodni lokaliteti i objekti istorijskog nasljeđa kako bi se osmišljenim aktivnostima i novim investicijama stavili u funkciju turizma i na što bolji način predstavili domaćim i stranim gostima.

Stara Gradina, vrelo kiseljaka u Rječici, bogata lovišta, čaršija i mahala sa nekoliko izvora pitke vode, bogomolje i svetišta sve tri konfesije, pečina Megara, nalazište kasmenih kugli, izletište Borik, rijeke Bosna, Liješnica i Jablanica, zaštićeni objekti građevinske baštine Delibego han i Uzeirbegov konak, drvorezbarstvo, tkanje kućnih prostirki samo su dio bogatstva ovog grada atraktivni za kreiranje raznovrsne turističke ponude. Maglaj svoj novi turistički imidž želi graditi i na činjenici da se u njemu rodio književnik Edhem Mulabdić , ali i na pet decenija dugoj tradiciji muzičkog festivala „Studentsko ljeto“.

Ovaj iskorak portal Indikator.ba stavio je u konkurenciju za najbolji potez u turizmu u sezoni ljeto 2018. dajući do znanja da svaka dobra ideja i urađeni posao u ovoj privrednoj grani zaslužuje pasžnju javnosti.

Internacionalni festivall “Studentskjo ljeto 2018.” bio je povod opštinskom načelniku Maglaja da na promociji festivala u Sarajevu uz informacije o tom muzičkom događaju (biće održan 31. avgusta i 1. septembra) za portal Indikator.ba prokomentariše aktuelna privredna kretanja u ovoj lokalnoj zajednici.

Učinio je to dan nakon susreta sa direktorom tvornice Natron-Hayat Mehmedom Neray Nashozom. Razgovarali su o snabdijevanju tvornice sirovim drvetom i realizaciji ranijeg plana o instaliranju još jedne mašine za izradu papira te povećanju proizvodnje celuloze.

Kroz tu investiciju tvornica bi mogla uposliti dodatnih 150 radnika i znatno povećati izvoz. Uprava turske kompanije Hayat nažalost ovaj je projekat prije izvjesnog vremena stavila u fazu mirovanja pa se ne zna kada će početi njegova realizacija.

Optimističnije vijesti načelnik je saopštio u vezi sa izgradnjom velikog trgovačkog cerntra Bingo i veoma kooperativnom odnosu predstavnika te kompanije kada su u pitanju aktivnosti i potrebe opštine. Bingo će u okviru ove investicije zaposliti 120 novih uglavnom mladih radnika, a priliku da zarade prvu platu imaće već u decembru ove godine.

Maglaj spada među one opštine u kojima se broj nezaposlenih stalno smanjuje. Tokom prvih šest mjeseci ove godine zaposleno je 680 osoba dok je broj onih što su ostali bez posla mnogo manji. Najviše novih radnika primile su maglajske firme a 83 osobe posao su dobile u inostranstvu: najviše u Hrvatskoj i Sloveniji a nešto manje u Njemačkoj i Italiji. Radnike iz Maglaja tražile su i kompanije iz Tešnja, Lukavca, Žepča i Sarajeva. (Indikator.ba | Hajdar Arifagić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,