Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnik sa prosječnom platom u BiH godišnje zaradi koliko i vozač u Južnoj Africi

Preuzmite sliku

Radnik sa prosječnom platom u BiH godišnje zaradi 9.876 maraka, baš koliko i vozač u Južnoj Africi.

To smo ustanovili korištenjem kalkulatora o primanjima u svijetu, koji je kreirao CNN, a pomoću kojeg je lako svoja primanja uporediti s onim u drugim državama.

Isto tako, poređenjem se može zaključiti da je naša godišnja plata teška koliko i četiri primanja učitelja u Etiopiji ili, pak, dvije zarade čistača na Tajlandu.

Dok smo od tih država bolji, većini nismo ni do koljena. Tako, primjera radi, zarađujemo 14 puta manje od direktora u SAD, a na tekuće račune liježu nam i skoro tri puta “mršaviji” iznosi nego zdravstvenim radnicima u Grčkoj.

Prema istom izvoru, radnici u BiH zarade, u prosjeku, tek 64 odsto iznosa koji zaposleni prosječno dobijaju u svijetu.

Bh. poslodavci za ovakvo stanje krive loš poslovni ambijent u BiH, koji im ometa poslovanje.

Kad bi se vlast na nivou BiH i nivou entiteta, pa sve do opština, uhvatila u koštac sa problemima koje ima realni sektor, onda bi se sigurno više i investiralo. Svako bi volio da ima mogućnost da njihova kompanija osvaja nova tržišta i postaje značajnija i kao partner i kao poslodavac“, poručuju iz Asocijacije poslodavaca BiH.

Kako dodaju, ako je ponuda radne snage mnogo veća nego što je potražnja za radnicima, sigurno je da poslodavci nemaju razlog da povećavaju plate.

Međutim, sindikalni predstavnici ogorčeni su pokazateljima prema kojima zarađujemo koliko i vozači u Južnoj Africi, te za sve ponajviše krive poslodavce.

Mi o tome konstantno govorimo! Nas nervira što se priča da poslodavci ne mogu da opstaju zato što su, kako tvrde, velike plate u BiH i onda još uzmu pa nas tu porede s Bugarskom, Rumunijom“, kritikuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On je pritom rekao da bi se dalo diskutovati i o stvarnom iznosu prosječne plate u BiH.

Prosjek čine upravo oni koji imaju veće plate, a kada bi se još uzeo i realni sektor, odnosno, na primjer, kolika je plata vozača kod nas, onda biste tek vidjeli koliko je ona manja nego kod vozača u Južnoj Africi“, naveo je Bajramović.

Građevinski radnici u RS mjesečno zarađuju 500 maraka, što je mnogo manji prihod nego što ga imaju južnoafrički vozači.

To istraživanje, vjerujem, jeste tačno. U građevinarstvu je kod nas prosječna plata 500 maraka bila krajem prošle godine. S tim iznosom, kada uzmemo četvoročlanu porodicu, ona može da plati režije, te troškove stanovanja, a od onog što joj ostane ne može ni hljeb da se kupi“, naglašava Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Bitno je napomenuti da prosječna neto plata, prema posljednjim podacima, u BiH iznosi 823 marke, dok je za onu najskromniju, sindikalnu potrošačku korpu potrebno izdvojiti oko 1.850 maraka. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje