Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici razočarani: Fabrika deterdženata Dita odlazi u stečaj (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ono na što su radnici mjesecima ukazivali i čega su se najviše bojali na kraju se i dogodilo, Fabrika deterdženata Dita odlazi u stečaj.

Općinski sud u Tuzli pokrenuo je stečaj nakon što su prestali važiti svi zakonski rokovi za odgodu stečaja u ovoj fabrici. Vlast je, poručuju razočarani radnici, svjesno propustila priliku da spasi ovu fabriku.

Predstečajni postupak je trajao godinu dana. Nakon što kantonalna Vlada i Skupština nisu ništa učinili da se Dita revitalizira, pokrenut je stečaj. “Postoji stečajni razlog, tj. platežna nesposobnost i neizmirivanje obaveza od strane stečajnog dužnika. Postoji dovoljno imovine stečajnog dužnika da se pokriju troškovi stečajnog postupka”, pojašnjava Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

Stečaj je pokrenut na zahtjev direktora Adnana Đidića, protiv kojeg je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja u Diti. Stečaj je pokrenut u trenutku kada je akumulirani gubitak iznad visine vrijednosti kapitala, zbog čega bi radnici u konačnici mogli ostati bez neisplaćenih plaća i višegodišnjeg staža, jer je Zakon o stečajnom postupku za radnike nepovoljan.

Plaće nismo dobili 40 mjeseci, staž nam nije uvezan 60 mjeseci. Prema zakonu o stečaju koji je na snazi, četvrti smo na mjestu za naplatu kao povjerioci”, ističe Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Četiri puta je bivša ekspertna Kantonalna vlada propuštala priliku da revitalizira Ditu i spriječi stečaj. Aktualna vlada nije ni pokušavala da bilo šta učini kako bi spasila oko 100 radnih mjesta. “Gdje je 100.000 radnih mjesta? Znamo odakle je došlo naređenje da se Dita ugasi. Ko je Ditu privatizovao? Koje bio tad na čelu? SDA”, kaže Mehmedović.

U sudu tvrde da će stečajni upravnik polovinom ove godine realizirati plan revitalizacije i pokrenuti proizvodnju u ovoj fabrici. “Može početi raditi 30 radnika na proizvodnji tečnih sapuna. Ono što je vrlo važno jeste da će stečajni upravnik sačiniti jedan detaljan plan i program revitalizacije”, navodi Tulumović.

No, da bi se taj plan realizirao, Diti će trebati strateški partner koji će pokušati nekadašnjeg lidera u proizvodnji deterdženata ponovo vratiti na bosanskohercegovačko i inostrano tržište. No, radnici su skeptični zbog toga što su svi stečajevi u Tuzlanskom kantonu završavali fijaskom i definitivnom likvidacijom brojnih preduzeća.

(federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje