Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici kolektivnim otkazom zbog malih plata zatvorili pumpu u Trebinju

Preuzmite sliku

Polako se budi i razvija svijest radnika o njihovim pravima, što potvrđuje i zatvaranje jedne benzinske pumpe u trebinjskom naselju Gorica.

Radnici su tražili od gazde da značajnije poveća plate, a nezvanično direktor i vlasnici su pristali na povećanje od 50 maraka, što je bilo nedovoljno, pa su svi radnici dali kolektivan otkaz.

Benzinska pumpa je zatvorena i ne radi, a nezvanično mogla bi proraditi tek ako se angažuju radnici iz drugih dijelova Hercegovine, piše Nebojša Vukanović na svom Blogu.

Kako navodi Vukanović, kod vlasnika pumpe radnici su radili u smjenama 12-24, 12-48, u skladu sa Zakonom o radu, a plate su bile oko 500 maraka. Također, Vukanović navodi dana pumpama kod drugog vlasnika, radnici rade za minimalac u smjenama 12-24, pa se očekuje da li će i oni na sličan način reagovati.

– Otvaranje velikog broja radnih mjesta u Dubrovniku, koja su 2 do 3 puta bolje plaćena u odnosu na Trebinje, umnogome je relaksiralo situaciju jer gazde ne mogu više ucjenjivari radnike kada ima alternativa i posao u Dubrovniku, a valjda će korektan odnos privrednika u Dubrovniku uticaj na poboljšanje uslova rada i povećanje plata u Trebinju i Hercegovini – piše Vukanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,