Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici GIKL-a žele raditi, a sudovima prepuštaju pravosudne poslove

Preuzmite sliku

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje milionskih sredstava iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zvanično je na slobodi uz kauciju od milion i pol eura. Međutim bura oko GIKIL-a se još ne stišava.

U Sindikatu smatraju kako je najveći krivac za probleme u firmi Vlada TK, nadzorni odbori koje je imenovala Vlada tim za praćenje provedbe osnovnog Ugovora o privatizaciji, piše Akta.

Bego Gutić bivši premijer VladeTK je kazao medijima kako je Vlada koju je on vodio 2015. godine poduzela niz aktivnosti u cilju utvrđivaja prava, vlasničke i upravljačke strukture u GIKIL-u, a Općinskom sudu je podnesena i tužba za raskidanje osnovnog ugovora sa gubicima koji štite domaći kapital.

S druge strane predsjednik sindikata Mirsad Imamović  kazao je kako u ovoj fabrici nikada nije implementiran osnovni Ugovor o privatizaciji zbog čega su se mnogi potpisnici tog ugovara našli pod istragama.

“Sindikat nije imao pristup finansijskom poslovanju firme, te smo samo na kraju godine usmenim putem bili obavješteni o poslovanju”, kaže Imamović, smatrajući da svako treba da radi svoj posao i da svako treba da odgovara za svoje postupke.

“Nama je važno da svaki mjesec dobijemo platu i da nam budu uplaćeni svi porezi i doprinosi”, dodao je Imamović, napominjući kako rukovodstvo GIKL-a nema dugovanja prema radnicima, imali su proteklih godina mala kašnjenja, ali su uglavnom svi dugovi izmireni.

Imamović se suzdržao od suvišnih komentara oko hapšenja i puštanja na slobodu osumnjičenih za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz GIKIL-a.

“Mi nećemo ulaziti u taj problem, neka svako radi svoj posao, a nama je najvažnije da GIKIL radi normalno punim kapacitetom”, kazao je Imamović, te naglasio kako je ovo perspektivna kompanija koja obrće velika sredstva, gdje su plate u poređenju na ostali realni sektor iznad prosjeka.

Bilo kakva odluka koja bi dovela do zatvaranja fabrike, bila bi po njemu udar na cijelu zemlju, jer ovdje radi 1000 radnika i dosta kompanija i kooperanata je indirektno uključeno u njen rad.

Nadalje, smatra kako treba ovaj problem ostaviti sudovima, a radnike pustiti da rade i zarađuju, kao i do sada.

Zanimljivo je i da ova kompanija prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH nema dugovanja po osnovu indirektnih poreza, odnosno nema neizmirenih obaveza po osnovu PDV-a.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH GIKIL se nalazi na listi poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada preko 50.000,00 KM na dan 30.06.2019. godine.

Dug kompanije poreznoj upravi iznosi 1.662.339,29 KM, od čega je 525.727,09 KM glavnica i 1.136.612,20 KM kamata.

Podsjećamo, Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka. On se od jučer nalazi naz slobodi uz plaćanje kaucije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje