Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici Gikila iz Lukavca pozivaju institucije: Ne dozvolite gašenje jedine fabrike koksa u regiji

Preuzmite sliku
Radnici lukavačkog Gikila na današnjoj konferenciji za medije upozorili su na kriminalna dešavanja u ovoj kompaniji i pozvali istražne organe da se što prije uključe u rasvjetljavanje situacije, dok se ova, jedina fabrika koksa u BiH i regionu, nije zatvorila, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata Gikila, izjavio je da je indijski većinski vlasnik posljednjih 12 godina iz ove firme izvlačio kapital, a prikazivao negativan rad, te da se sada Gikil suočava sa tužbama zbog dugova. Radnici ističu da je na tržištu velika potražnja za njihovim proizvodima, te da je dnevna zarada milion KM.

“Mittal je radio što je htio, ucijenjivao je vlade, a oni su im popuštali. U 11. mjesecu sud bi trebao presuditi da li je krivica Gikilova ili Mittalova, jer je Stemcor tužio Gikil za dug, a presuda je teška 166 miliona dolara. Ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona pokrenuo je nešto što ide u pravom smjeru i mi pozivamo istražne organe da se odlučnije uključe, pa da kažemo ko je lopov, a ko je radnik”, poručio je Imamović, pojašnjavajući da je u Gikilu zaposleno 1.000 radnika, ali da se na njihov rad posredno i neposredno naslanjaju i druge firme.

Prema Imamovićevim riječima, Željeznice FBiH oslanjaju se na rad Gikila oko 30 procenata, tako da bi, ukoliko dođe do “zastoja ili prekida proizvodnje, broj pogođenih bio znatno većih”.

“Ipak, postoji formula prema kojoj ova čudna država razgrađuje po nacionalnoj osnovi zvornički Birač, mostarski Aluminij, a izgleda da smo mi treći”, smatra Imamović.

Zijad Kasumović, jedan od uposlenika Gikila, ističe da je indijski suvlasnik godinama prikazivao gubitke, a iz države iznosio milione.

“Uvijek smo ukazivali na probleme, ali nijedna vlast nije htjela da nas čuje. Nismo protiv vlasti, nego se borimo za svoja radna mjesta. Oduzimanjem prava upravljanja i drugim kriminalnim radnjama, napravljen je dug od preko 160 miliona dolara, koji stalno raste, a jedan čovjek izvlači kapital iz zemlje. Ako je bio u gubitku, kao što tvrdi, zašto se nije pokupio i otišao? Čak i da je nas 1.000 kod kuće sjedilo i da smo za sjedenje dobivali plaću, ne bismo mogli napraviti ovoliki dug. Podsjećam da smo jedina fabrika koksa u regiji, iako u Gikilu ne radi samo koksara, nego još tri fabrike. Također, Gikil puni budžet i nije mi jasno kojoj je vlasti stalo do toga da takva tvornica ugasi”, pita Kasumović.

Nurdin Đudić, koji u ovoj fabrici radi 30 godina, navodi da se pod hitno treba provesti istraga, te da o uništavanju poslovne dokumentacije postoje dokazi.

“Nadam se da će institucije utvrditi ko je umiješan u veliki kriminal. Subotom i nedjeljom su dolazili i spaljivali dokumentaciju i sve se zna. Snimljeno je ko je i kada šta spaljivao, pa smatram da je krajnje vrijeme da se pokrene istraga”, zaključuje Đudić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,