Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici Aluminija okupili se ispred zgrade HDZ-a u Mostaru

Preuzmite sliku

Nekoliko stotina radnika mostarskog Aluminija, koji je noćas prestao s radom, okupilo se u srijedu nešto prije 13 sati ispred zgrade HDZ BiH u Mostaru, tražeći odgovore za nastalu situaciju.

Međutim, pred radnike Aluminija niko još nije izašao iz Središnjice HDZ BiH, oko koje se nalaze i specijalne snage policije. Neslužbeno se saznaje kako je sastanak s predsjednikom ove stranke, Draganom Čovićem dogovoren za sutra u 12 sati.

Aluminij d.d. Mostar s radom je prestao noćas, četiri minute iza ponoći, čime je ostvaren najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici tog poduzeća.

Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, što će prouzročiti ogromne štete na pogonu, a eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevat će ogromne troškove.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije ova firma nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,