Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva Filipinka u sarajevskoj fabrici namještaja dobila priliku za posao

Preuzmite sliku

Ljubav ne poznaje granice, ne pita za vjeru i nacionalnost što potvrđuje podatak da je iz dalekih Filipina u Bosnu i Hercegovinu stiglo preko 40 Filipinki koje sada žive u skladnom braku i udate su za Bosance i Hercegovce.

Jedna od njih je i Filipinka Karla koja se skrasila u Sarajevu. Nakon dugo godina traženja posla, zaposlila se u kompaniji Sinkro, a njenim zaposlenjem pohvalio se i sam direktor Omar Kuštrić poželjevši joj dobrodošlicu.

Iako smo na prvu pomislili da se radi o očekivanom uvozu radne snage, ipak je u pitanju topla ljudska priča i primjer kompanije koja je ispunila želju svom radniku i omogućila da budu finansijski  sigurniji.

  • Naime, fabrika namještaja Sinkro zaposlila je Filipinku koja je u bračnoj zajednici sa jednim od radnika Sinkra.

    “Karla je u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina. Tražila je posao dugo, ali ga nije mogla naći i nije mogla dobiti radnu dozvolu. Njen suprug, a naš radnik, pitao je da li bi Karla mogla raditi u Sinkru. Nakon razgovora, odlučili smo je zaposliti i radit će na poslovima pakiranja namještaja”, ispričala je za Akta.ba Alma Kuštrić, direktorica ljudskih resursa u kompaniji Sinkro.

    Direktorica ljudskih resursa ističe da generalno, kao i većina poslodavaca, imaju problema sa pronalaskom radnika.

    “Sve je veći broj ljudi koji odlazi, ali ipak do sada se nismo posegnuli sa uvozom radne snage, što ne znači da nećemo. Ukoliko se trendovi odlaska nastave, vrlo brzo ćemo i za tim posegnuti”, kazala je.

    Inače, Sinkro je jedan od vodećih proizvođača namještaja u jugoistočnoj Evropi s oko 600 zaposlenih radnika, a njihovi proizvodni pogoni su raspoređeni na preko 35.000 kvadratnih metara.

    Kompanija Sinkro je u augustu 2018. godine postala dio Cotta grupe iz Liechtensteina, jedne od najvećih grupacija za proizvodnju namještaja u Evropi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,