Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protest radnika Željeznica Republike Srpske: Od Vlade traže da spasi firmu

Preuzmite sliku

Oko 250 radnika preduzeća Željeznice Republike Srpske (ŽRS) protestovalo je danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, tražeći poštovanje njihovih radničkih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin rekao je da su sindikalni lideri u poslednji čas odustali od masovnijih protesta zbog dešavanja u svijetu. Obraćajući se prisutnima istakao je da ovim protestima radnici žele da poruče Vladi Republike Srpske da nemaju problema sa Zakonom o radu, nego sa poštivanjem tog zakona.

“Imamo veliki problem što imamo isuviše pohlepne poslodavce i političare. Nadam se da će shvatiti da moraju smanjiti svoju pohlepnost i višak sredstava koja nam otimaju podijeliti sa radnicima kako bi bili svi zadovoljniji”, kazao je Marin.

Sindikalci su istakli da uprava ovog preduzeća prijeti radnicima stečajem zbog njihovih tužbi zbog neizmirenih obaveza u vrijednosti od oko 10 miliona KM.

“Poslodavac je donio nezakonite odluke o umanjenju radničkih prava i ne poštuje sudske presude, a sa druge strane, izlazi u javnost sa pričom kako je kod nas sve sjajno i bajno. Naše plate nisu povećavane od 2008. godine, ispod su republičkog prosjeka, što nije dovoljno za normalan život i dostojan čovjeka”, rekao je Marin.

Naveo je da im je smanjen topli obrok sa 185 na 112 KM, ukinut regres, smanjena naknada za prevoz, odnosno jednima se isplaćuje u punom iznosu dok se drugim radnicima umanjuje. Naglašavajući da gubici ovog preduzeća premašuju njegovu vrijednost, pozvao je Vladu RS da riješi ovaj problem i da spasi ŽRS.

Okupljeni radnici nosili su transparente na kojima je između ostalog pisalo “Mi poštujemo zakon, a vi?”, “Ostavite našu Željeznicu nama” i slično.

Jedan od radnika Sveto Milosavac, diplomirani inženjer elektrotehnike pred penzijom, kaže da je došao da traži svoja prava iako nije član nijedne partije niti bilo kojeg od šest sindikata, koliko ih postoji u ovom preduzeću.

“Trebalo je to i radikalnije, ovo je najblaži oblik koji su naši sindikalci organizovali”, kazao je Milosavac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje