Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prosječna plata zaposlenih u Centralnoj banci BiH preko 2.200 KM

Preuzmite sliku

Prosječna plata zaposlenih u Centralnoj banci BiH u prošloj godini iznosila je 2.271 KM, saopšteno je iz ove institucije. U odgovoru na poslaničko pitanje poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića navodi se da je plata guvernera Centralne banke Senada Softića 8.000 KM.

Softić prima platu u Centralnoj banci za 95 odsto radnog vremena, a preostalih pet odsto na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, javlja Srna.  Iz Centralne banke navedeno je da Softić ne prima naknadu za predsjedavanje Upravnim savjetom Banke. U odgovoru se dodaje da se vrijednost boda u Centralnoj banci mijenjala i da je 2010. godine iznosila 1,80, a 2016. godine 1,55.

“Centralna banka nije korisnik budžetskih sredstava, niti je to ikada bila, već se kao samostalna institucija finansira iz vlastitih izvora i na kraju svake finansijske godine dio svog profita transferiše na račun institucija BiH”, ističe se u odgovoru Centralne banke. Odogovor Centralne banke biće na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma, koja je zakazana za 20. septembar, u okviru tačke poslanička pitanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,