Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prosječna plata: Bankari zarađuju najviše, a ko je na dnu liste?

Preuzmite sliku

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u junu 2021. godine iznosila je 994 KM i najviša je do sada, kada se posmatra prosječna plata po mjesecima.

Prosječna plata isplaćena u junu 2021. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 3,7, a realno za 2,3 posto. To znači da u prosjeku ljudi dobiju veću platu, ali im kupovna moć nije rasla jednakom brzinom kao i primanja. Prosječna mjesečna bruto plata, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, iznosila je 1.544 KM.

Najviša prosječna plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.472 KM, a najniža je isplaćena u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, 699 KM.

Plate su, u odnosu na prošlu godinu, najviše rasle u područjima umjetnost, zabava i rekreacija 16,8 posto. U istom periodu smanjenje je zabilježeno jedino u području poslovanja nekretninama za jedan posto.

Proizvodi i usluge za ličnu potrošnju u junu ove godine u odnosu na isti mjesec lani poskupile su za 1,4 poto, doku su u odnosu na maj 2021. ostale iste.

Najveža poskupljenja zabilježena su u prevozu, zbog viših cijena goriva i maziva, a zatim u slijede alkoholna pića i duhan.

Cijene lijekova su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najviše su pojeftinili odjeća i obuća 9,3 posto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Broj zaposlenih u industriji u junu 2021. godine u odnosu na maj 2021. godine veći je za 0,6 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine manji je za 0,8 posto. U odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2020. godini manji je za jedan posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine manji je za 2,4 posto. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje