Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Projekt vrijedan 180 miliona eura: BiH dobiva još 16 kilometara autoputa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je novih 180 miliona eura za Koridor 5C. Nakon današnjeg potpisivanja ugovora, BiH će biti bogatija za nekih skoro 16 km moderne saobraćajnice.

“Ljudi Bosne i Hercegovine napravit će novi korak prema tržištu Evropske unije gradnjom novog dijela Koridora 5C, glavnog infrastrukturnog projekta zemlje koji će pojačati njenu regionalnu i međunarodnu integraciju”, kaže se u saopćenju EBRD-a.

Precizira se da će se sa 180 miliona eura finansirati dvije dionice na ovoj cesti. Prva je Paprikuše – Nemila kod Zenice, zajedno s izgradnjom tunela Ivan prema Konjicu, a druga je raskrsnica od južnog dijela Mostara prema tunelu Kvanj.

Prvi projekt vrijedan je 120 miliona eura i EBRD ga finansira zajedno s Evropskom investicijskom bankom, dok je drugi 60 miliona eura.

Evropska unija potpomogla je realizaciju ovih projekata sa 11,8 miliona eura bespovratnih sredstava. EBRD prenosi i da njen investicijski program za BiH, za period 2018.-2020. iznosi “nešto više od 700 miliona eura”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,