Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proizvodnja Tvornice “Unis tok” iz Kalesije proširuje se na Bileću

Preuzmite sliku

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i novi vlasnik „Kovnice“ Bileća, i načelnik općine Kalesija, Sead Džafić, dogovorili su da se kapaciteti tog privrednog društva u najkraćem roku stave u funkciju, što je zajednički interes Ministarstva, vlasnika, ali i lokalne zajednice.

Džafić je rekao da je njegova namjera da proizvodnju Tvornice “Unis tok” iz Kalesije proširi kapacitetom u Bileći i Livnicom u Tuzli, jer već ima ugovorene poslove za ino-kupce, te da je neophodno da se “Kovnica” u Bileći što prije osposobi za proizvodnju.

“Veoma je značajno što se domaći privrednici opredjeljuju i ulažu u metalski sektor, što pokazuje i ovaj primjer u Bileći, gdje će u prvoj fazi biti zaposleno pedesetak radnika, sa tendencijom daljeg proširenja kako projekat bude napredovao”, rekao je ministar Đokić nakon sastanka u Banjoj Luci, napominjući da je Vlada spremna da podrži sva preduzeća koja imaju razvojnu komponentu i jasnu poslovnu viziju.

Podsjetio je da su kapaciteti metalske industrije na ovim prostorima dugi niz godina imali sigurno tržište, tradiciju i kvalitet, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

“Nakon perioda stagnacije, toj industrijskoj grani otvara se jedna velika šansa za razvoj i obnovu kapaciteta, jer je evidentno da veliki proizvođači i brendovi iz oblasti proizvodnje komponenti, prije svega za autoindustriju, svoju proizvodnju sa Istoka prenose na područje Evrope”, navodi Đokić.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra Milan Bašinac i direktor Tvornice otkivaka i odbojno-vlačnih naprava “Unis tok” iz Kalesije Mensur Hukić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje