Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proizvođači bezalkoholnih pića i vode najavili velika poskupljenja

Preuzmite sliku

Prekomjeran uvoz vode i ostalih bezalkoholnih pića, skok cijena sirovina i energenata za proizvodnju, kao i prošlogodišnje zatvaranje sektora ugostiteljstva i hotelijerstva uslijed pandemije, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju domaći proizvođači ovih pića, zbog čega će doći do vrtoglavog rasta cijena ovih proizvoda u BiH.

Na te probleme upozorili su krajem prošle sedmice na sjednici Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i vode pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kojoj su prisustvovale vodeće kompanije iz ove oblasti industrije, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode.

Na sjednici te grupacije, kako navode iz VTKBiH, diskutovano je i o nacrtu novog Zakona o PDV-u, kao i o prijedlozima realnog sektora u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta i rasterećenja privrede u oblasti indirektnih poreza.

Prema podacima UIO BiH, bezalkoholna pića i voda u BiH se najviše uvoze iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok se ovi proizvodi iz BiH najviše izvoze u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,