Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Programi Evropske unije prilika za pristup dodatnim sredstvima

Preuzmite sliku

Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa za BiH, Ministarstvom civilnih poslova i Ministarstvom pravde BiH, danas je u Sarajevu predstavio programe Evropske unije: “Kreativna Evropa”, “Evropa za građane” i “Horizon 2020” na Info danu “Od ideje do cilja – programi Evropske unije“.

Predstavnik Info centra Evropske unije Nicholas Bizel naveo je da su ovi programi prilika za BiH da pristupi dodatnim sredstvima EU te radi na razvoju, reformama i jačanju kapaciteta civilnog društva.

Projekt “Evropa za građane“, kako je rekao stručni savjetnik za razvoj civilnog društva pri Ministarstvu pravde BiH Goran Kučera, je najjednostavniji, najmanji program u okviru programa EU i zato je najinteresantniji potencijalnim aplikantima u BiH.

Potencijalni aplikanti mogu biti neprofitne organizacije, lokalni organi vlasti, a uz projektnu ideju neophodno je partnerstvo s nekom organizacijom iz EU. Cilj je, pojašnjava, povezati građane zemalja članica programa kako bi sarađivali na različitim programima iz područja kulture, demokratizacije, zaštite okoliša, sporta i uopće temama koje su i od lokalnog i od EU značaja.

Voditeljica Deska Kreativna Evropa za BiH Aida Kalender ukazuje na značaj blagovremenog apliciranja te potpisivanja sporazuma kada je riječ o projektima svih EU fondova, jer kašnjenje znači gubitak sredstava za one organizacije koje su već dobile sredstva.

“Kreativna Evropa“ je fond EU za podršku kulturnim i filmskim projektima, a za šest godina koliko traje program izdvojeno je oko 1,36 milijardi eura za različite projekte.

Kada je riječ o programu “Horizont 2020“, nacionalna kontakt osoba programa za BiH Dalibor Drljača pojašnjava kako je riječ o najvećem evropskom programu koji finansira nauku, istraživanje i inovativnost u periodu od 2014. do 2020. godine.

Planirano je da u ovom periodu budžet programa iznosi 80 milijardi eura, a namijenjen je univerzitetima, istraživačkim centrima, nevladinim organizacijama te privatnim i drugim organizacijama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,