Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Produžen Kolektivni ugovor za sektor rudarstva

Preuzmite sliku

Danas je potpisan sporazum o produženju primjene Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva.

Sporazum su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Samostalnog sindikata rudnika FBiH Sefer Mušanović i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

“Kolektivni ugovor je istekao 11. septembra za sektor rudarstva. Kao što smo se i do sada dogovarali tako smo i ovaj put aneksirali ugovor do trenutka dok se novi ne potpiše. U ovom sporazumu smo naveli da ćemo već od 12. novembra ući u finalne pregovore za novi ugovor”, rekao je Džindić, prenosi Fena

Rekao je da u vezi novog ugovora ima samo jedna sporna tačka, a to je satnica.

“Satnica od dvije i po KM predstavlja najnižu neto satnicu i ne može biti manja od dvije i po KM. Zahtjev sindikata je za novu satnicu 2,7 KM”, dodao je Džindić.

Također se razmatra i korekcija cijena uglja, koja bi za sobom povukla i efekat povećanja cijene električne energije.

“Prema Elektroprivredi BiH poslali smo zahtjev za važan sastanak u srijedu u 12 sati kada će se razgovarati o nastavku pregovora s rudarima”, poručio je Džindić.

Sefer Mušanović je potvrdio da rudare najviše interesuje povećanje cijene uglja, jer će se tako stvoriti određena vrsta kapitala kojim će se moći izvršiti finansiranje novih tehnologija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje