Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prodata Tuzlanska pivara: Ovo su novi mogući vlasnici?

Preuzmite sliku

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 3.743.276,26 KM. U sklopu 22 transakcije ukupno je prometovano 729.927 vrijednosnih papira.

Najveći dnevni promet ostvaren je većinskim paketom dionicama od 51 posto emitenta PIVARA TUZLA DD TUZLA u iznosu od 3.572.500,00 KM.

Direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović za Klix.ba  potvrdio je ovu informaciju i kazao kako do većih promjena u ovom dioničarskom društvu u narednom periodu neće doći i da će javnost sa ovom prodajom biti detaljnije upoznata u ponedjeljak.

Inače, u razvoj i unapređenje rada ove kompanije u proteklih nekoliko godina uloženo je više od deset miliona maraka. U prvom kvartalu ove godine uloženo je blizu dva miliona KM, a u toku je izgradnja novog proizvodnog pogona. Za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od pet miliona KM.

Posljednji izvještaj Sarajevske berze kazuje da je Pivara Tuzla u prvoj polovini prošle godine ostvarila prihode od 11,7 miliona KM i neto dobit od blizu 1,2 miliona KM, a upošljavala je 214 radnika.

Prema informacijama portala Tuzlanski.ba tri su moguća kupca Pivare Tuzla.

Na prvom mjestu je Banjalučka pivara koja je u vlasništvu Londonskog Investicionog Fonda Altima Partners i već duži period upravo oni pokazuju najviše interesovanja za Tuzlansku pivaru.

Kao drugi mogući kupac je Grupacija “AS” Jelah-Tešanj koja je također kako saznajemo bila zainteresovana za većinski paket dionica Pivare Tuzla dok se kao treći kupac nezvanično spominjao i najveći domaći trgovački lanac Bingo.

Pivara Tuzla osnovana je 1884. godine pod nazivom “ERSTE DAMPF BRAUEREI” od strane Tasing i Köhn kao prva parna Pivovara u Dolnjoj Tuzli, sa proizvodnim kapacitetom od 5 000 hl godišnje proizvodnje. Do I svjetskog rata proizvodila je već oko 25 000 hl. Tokom I svjetskog rata obustavljena je proizvodnja, pri čemu je prekid proizvodnje trajao oko 5 godina. Početkom II svjetskog rata ponovo prekida sa radom sve do 1948. godine kada ponovo počinje proizvodnju.

1962. godine započinje ciklus kontinuirane rekonstrukcije pa je postignut kapacitet godišnje proizvodnje od cca. 300 000 hl. Naredni ciklus rekonstrukcije za program proizvodnje od cca. 500 000 hl Pivara Tuzla započinje 1990. godine.

Pivara Tuzla je ponosni vlasnik brendova:

– Tuzlanski pilsner (Pivo češke tehnologije)
– Erster pivo (Pivo njemačke tehnologije)
– Tuzlanski kiseljak (Mineralna voda sa magnezijem)
– Panonska Ledena (Orange, Cola i Lemon)
– Premium program (Crno pivo, Radler lemon)
– Laganese (Apfel schorle, jabuka)
– Fenix (Energy drink)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,