Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prodata imovina SFRJ u New Yorku i Bernu, poznato koliko će novca dobiti BiH

Preuzmite sliku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donio je danas odluku kojom odobrava zajedničku prodaju objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFR Jugoslavije.

– Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato s odgovarajućom informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtom kupoprodajnog ugovora “Residential Contract of Sale”, koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.

Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cijenu u iznosu 50 miliona američkih dolara – saopćeno je nakon vanredne telefonske sjednice Vijeća ministara BiH.

Udio Bosne i Hercegovine je 15 posto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara ili 12,53 miliona KM.

Također, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku i o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade / rezidencije bivše SFRJ u Bernu, nakon što je upoznat s pratećom informacijom i nacrtom kupoprodajnog ugovora.

– Ranije je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cijenu Republike Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švicarskih franaka. Kako je Republika Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900,00 švicarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udjela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Republika Slovenija) – saopćeno je.

Tako BiH pripada 15 posto sredstava, što je 1.167.000 švicarskih franaka ili oko 2,1 miliona KM.

– Donošenjem ove dvije odluke omogućava se nastavak provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rješavanje pitanja raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ. Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine – istaknuto je u saopćenju. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,