Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proces due diligence analize u Aluminiju u završnoj fazi

Preuzmite sliku

Uprava Aluminija objavila je danas saopštenje za javnost u kojem se navodi da je proces izrade due diligence analize u završnoj fazi, a nakon što taj posao bude završen potencijalni investitori moći će se izjasniti o eventualnom ulasku u mostarsku kompaniju i ponovnom pokretanu proizvodnje.

“S obzirom na veliki interes javnosti kao i većine medija za situaciju u Aluminiju d.d. Mostar, Uprava Društva može potvrditi kako se proces due diligence analize, koju u Aluminiju provodi od ranije više puta spominjani međunarodni konzorcij, nalazi u završnoj fazi”, saopšteno je iz Aluminija.

Iz Uprave Aluminija navode kako je ta analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro se očekuje i njihov konkretni stav po tom pitanju, prenosi Fena

“Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesenata koji su izrazili zanimanje za Aluminij, ali u ovome trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati. Uprava Društva Aluminij i dalje će redovno informisati javnost o svim važnim novostima, pri čemu i dalje ostaje glavni prioritet maksimalno se angažirati na postizanju zacrtanih ciljeva na planu ponovnog pokretanja proizvodnje i oživljavanja cjelokupnog lanca poslovnih interesa koji su se godinama gradili oko Aluminija i koji su tako puno značili za ekonomski prosperitet Hercegovine i države BiH u cjelini”, stoji na kraju saopštenja.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom septembra od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 500 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa. Preostali radnici potpisali su nove ugovore u rade te sada čekaju investitore i ponovno pokretanje proizvodnje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje