Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Privreda u Tešnju trpi milionske štete zbog koronavirusa

Preuzmite sliku

Koronavirus je Tešnju, trenutnom žarištu epidemije, nanio je štetu koja se procjenjuje na najmanje deset miliona maraka.

Tokom posljednja dva mjeseca u Tešnju je zatvoreno oko 400 radnih mjesta, izvještava BHT. Podrška države je izostala.

– Bosna i Hercegovina, nažalost, ne izlazi sa ozbiljnim interventnim mjerama kako da na adekvatan način presječe i da pokuša da restartuje ekonomiju. Još uvijek je to u pokušajima i, moram biti iskren, velikom broju obećanja, kaže Edin Jabandžić, UP Biznis-centar” Tešanj. Podrška države je izostala.

Podršku za spas privrede očekuju i stanovnici Tešnja.

– Mnogo padova u privredi je bilo. Mnoge firme kod nas su osjetile posljedice, kaže Alma Mujić iz Tešnja.

– Prvo što bi trebala vlast jeste da iznađe rješenje za pomoć privrednicima, prvenstveno malim – ugostiteljstvu, frizerskim salonima, a zatim naravno i svim velikim preduzećima koja su direktno ili indirektno pogođena ovom krizom, kaže Haris Šehić, Tešanj.

Lokalna vlast je, kažu, učinila što je mogla.

Javni radovi i pored toga će biti u velikoj mjeri umanjeni, što će, kako se smatra, dodatno produbiti krizu.

– Mi smo kao lokalna zajednica, prva u ZDK, donijeli rebalans budžeta, dakle projicirali smo određena umanjenja prihoda, analizirali projekte i planove i identificirali od čega ne možemo odustati, dakle već znamo koji su to projekti koji će morati sačekati bolje vrijeme, kaže Suad Huskić, načelnik Opštine Tešanj.

Iako je Tešanj jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica ne samo u ZDK, nego i u BiH probleme koje je uzrokovala pojava pandemije koronavirusa na ovom području veoma teško će moći sami da riješe.

Očekuje se da će podršku u tome imati sa viših nivoa vlasti, prvo sa nivoa ZDK, a onda i Federacije BiH. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje