Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priređivači igara na sreću zatražili sastanak s ministricom Jelkom Milićević

Preuzmite sliku

U nastavku svojih nastojanja da konstruktivno sudjeluju u izradi novog Zakona o igrama na sreću, priređivači igara na sreću iz Federacije BiH uputili su ministrici financija FBiH Jelki Milićević “Zahtjev za službenim sastankom u vezi izrade Nacrta Zakona o igrama na sreću”, piše Patria.

Priređivači se pozivaju na “Zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH”, koji je u nastavku 15. sjednice, održane 8.12. 2016., prihvatio Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću u redovnoj proceduri te zadužio Vladu FBiH da sprovede javnu raspravu u roku od 30 dana i da predlagatelj uzme u obzir sve Primjedbe i stavove uložene i izrečene na navedenoj sjednici.

Priređivači su se također pozvali i na “Memorandum o razumijevanju između misije USAID-a i Vlade FBiH”, kojeg su u julu 2015. potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i ambasadorica SAD-a u BiH, Maureen Cormack, po kojem se definiraju namjere Vlade FBiH i Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID) u vezi s pomoći Vladi FBiH u unapređenju fiskalnog sektora kroz Projekt reforme fiskalnog sektora (FAR).

Priređivači u svom “Zahtjevu za sastankom” također ističu i smjernice koje im je na sastanku održanom 17.11.2016. u prostorijama Federalnog ministarstva financija dala sama ministrica financija Jelka Milićević, prema kojima priređivači moraju biti aktivni sudionici izrade Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

– Želimo biti aktivni sudionici izrade zakonskog rješenja koje će biti od koristi i za Federaciju BiH i za priređivače i za same igrače. Želimo biti aktivni sudionici izrade zakonskog rješenja koje će zaštiti konkurentnost i natjecanje na domaćem tržištu, omogućiti izlazak domaćih firmi na strana tržišta, kao i zapošljavanje novih radnika i koje će donijeti maksimalne moguće prihode u federalni proračun – poručuju priređivači, koji traže da na sastanku budu prisutni svi priređivači igara na sreću, kao i predstavnici USAID-a.

– Od samog početka inicijative za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću stojimo na raspolaganju Vladi FBiH za razgovore i saradnju, jer i nama je cilj dodatno uređenje ove djelatnosti kroz kvalitetna zakonska rješenja – naglašavaju priređivači. Dodaju da nakon što je Dom naroda Parlamenta FBIH večinom glasova odbio da se Zakon i igrama na sreću izmijeni po hitnoj proceduri, uz napomenu kako brzopletost u slučaju ovako kompliciranog zakona ne može donijeti ništa dobro, sada su, kažu, na redu „Vlada FBiH i Federalno ministarstvo financija na čelu s ministricom Jelkom Milićević, koji pred sobom imaju upute Doma naroda FBiH, odredbe Memoranduma o razumijevanju s USAID-om te imaju i domaće priređivače igara spremne na saradnju“, piše NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje