Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priprema domaće zimnice tri puta jeftinija od kupovine gotovih proizvoda

Preuzmite sliku

Dolaskom septembra većina domaćica počinje kalkulisati šta se više isplati – kupiti ili, unatoč nedostatku vremena ili umijeća, same pripremiti zimnicu.

Brzi tempo života, nedostatak mjesta za odlaganje tegli ili znanje koje nedostaje kada je u pitanju priprema usmjerili su mnoge potrošače ka razmatranju raznolike ponude s polica trgovina, a sve više i sa interneta.

Puno posla, a manjak vremena

Ipak, računica je čista, one porodice koje se opredijele u kućnoj proizvodnji pripremiti ajvar, šarenu salatu, kisele krastavice ili pak džem i slatko, potrošit će najmanje tri puta manje novca, a zimnica će biti kvalitetnija. Domaćice su svjesne kako se zimnica koju pripreme u svojim kuhinjama i ona s polica u trgovinama ne može uporediti, ali kažu kako za pripremu nemaju vremena.

– Povrće je jeftino, ali ništa ne vrijedi što kilogram paprika košta 1 KM, kada se oko njih moram mučiti satima i izgubiti mnogo vremena. Tu je i čišćenje povrća, sati miješanja, sortiranje, a da ne govorim o tonama suđa koje mi poslije ostane.

Posao, obaveze i djeca ne ostavljaju mi mnogo vremena, pa mi je svakako lakše kupiti teglu ili dvije ajvara nego sve sama pripremati – kaže zaposlena majka dvoje djece.

Domaća zimnica jefitnija opcija

Provjerili smo cijene zimnice u trgovinama te cijene voća i povrća na pijacama. Odnos cijena neuporedivo ide u korist domaćoj pripremi zimnice.

Tako je cijena kvalitetnog makedonskog ajvara od 660 grama 7,65 KM, kiselih krastavaca od 670 g 2,95 KM, za staklenku marmelade od šipka ili jabuka od 360 g izdvojit ćete 2,45 KM, sok od cikle od 750 ml 3,10 KM, pekmez od šljiva od 370 g 4,25 KM.

S druge strane, kilogram paprika košta od 1 do 1,30 KM, paprika roga 0,90 do 1,30 KM, patlidžana 0,40 do 0,50 KM.

Cikla stoji od 0,70 do 1 KM po kilogramu, jabuke su i dalje od 0,80 do 1,70 KM, šljive od 0,80 do 1,20 KM, maline i kupine od 3 do 4 KM, a borovnice planinske i iz plantažnoga uzgoja od 6 do 8 KM.

Prema tvrdnjama domaćica, za teglu ajvara potrebno je oko 2 kg paprika, za šarenu salatu 2-3 kg raznog povrća za bačvu, kiseli kupus – 30 – 50 kg za bačvu, kisele krastavce – 0,5 kilograma za staklenku, miješanu salatu – kilogram raznog povrća, džemove – kilogram voća, slatko – 0,5 kg voća.

Sve se manje prave zimnice

Imajući u vidu uloženo i dobiveno, priprema zimnice itekako se isplati, ipak, domaće zimnice svake je godine manje.

Međutim, povoljne cijene nisu dovoljne kako bi se domaćice odlučile na pripremu zimnice.

Prodavači kažu kako svake godine prodaju sve manje povrća na veliko jer je danas mnogo lakše kupiti ajvar ili staklenku kiselih krastavaca. Dodaju kako prođe tek po neka starija gospođa koja se odluči pripremiti zimnicu za svoje najbliže.

– Koliko vidim, svake godine sve manje kućanica priprema zimnicu jer je sad sve dostupno u prodavaonicama, a žene nemaju vremena toliko se mučiti oko pripreme. Puno je tu posla – kaže dugogodišnji prodavač na pijaci.

Ipak, u nedostatku posla dio žena odlučio se na pripremu domaće zimnice i prodaju na društvenim mrežama. Pa se uz samo nekoliko klikova mišem mogu kupiti domaći ajvar, sok, džem i slične slastice, piše Večernji list. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,