Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Primjer i za druge: Kako je Tuzla “popravila” loš zakon i izašla u susret investitorima?

Preuzmite sliku

Zakon o stvarnim pravima u dijelu koje se tiče određivanja tržišne cijene zemljišta nije na pravi način izašao u susret privredi, ali problem s kojima se suočavaju investitori na jedinstven način riješili su u Gradu Tuzla.

Ovo rješenje kao primjer pozitivne prakse u sklopu nedavne prezentacije Aftercare programa Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), predstavio je Vedran Lakić pomoćnik gradonačelnika Tuzle za poslove razvoja, poduzetništva i društvenih djelatnosti.

-Zakonom je definisano da se prodaja zemljišta obavlja putem licitacije, što je mnogo transparentnije u odnosu na prethodni period, ali početna cijena mora biti određena od strane sudskog vještaka i ne smije biti manja od tržišne cijene. Sam naziv tržišna cijena aposlutno ne ide u prilog privredi. Onom devizom “ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog”, razgovarali smo sa autorima teksta zakona i privrednicima kako bismo vidjeli šta je to što je rješenje spram trenutne zakonske regulative. Taj zakon je ponudio jedno fantastično rješenje koje je u Evropi i svijetu poznato mnogo godina – a to je pravo građenja.

Pravo građenja podrazumijeva da zemlju, koja je u vlasništvu države ne prodajemo nego da je iznajmljujemo na duži vremenski period. Projekat poslovne zone Kreka-Sjever, koji je nastao 2014. godine urađen je apsolutno po tom primjeru i mislim da smo prvi na Balkanu koji smo primijenili pravo građenja kad je poslovna zona u pitanju, objasnio je Lakić.

Kako su u Tuzli došli do toga….pročitajte kompletan tekst u publikaciji Indikator.ba br. 13 koja je izašla 4.decembra 2017. godine…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,