Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prilika za nezaposlene: Znanje stečeno Njemačkoj iskoristite u BiH

Preuzmite sliku

Projekat će trajati tri godine i njime je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te Savezna agencija za rad SR Njemačke (Bundesagentur für Arbeit – BA) u saradnji sa Udruženjem njemačkih obrta (Zentralverband des Deutschen Handwerks – ZDH) raspisuju javni poziv u okviru projekta „Obrti nude budućnost“.

Projekat će trajati tri godine i njime je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u njemačka obrtna zanimanja za vrijeme trajanja projekta. Ovaj projekt je izvanredna prilika za naše radnike da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, a važno je naglasiti da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u Bosnu i Hercegovinu kako bi ista mogli prenijeti na domaće tržište rada.

Projekt je otvoren za slijedeća zanimanja i kvalifikacije:

– Elektroničar/Elektroničarka

– Metalostrugar/Metalostrugarka

– Instalater/Instalaterka za sanitarije, grijjanje i klimatizaciju, a detaljnu listu zanimanja i potrebnih kvalifikacija možete pogledati ovdje.

Zbog pandemije virusa Covid-19, sve aktivnosti u ovoj godini će biti provedene putem online sistema.

Rok za prijavljivanje prve grupe kandidata je 04. decembar 2020. godine, a po okončanju procesa prijave, u periodu od 07. do 18. decembra 2020. će biti organizovani online intervjui sa odabranim kandidatima.

Predviđeno je da učenje njemačkog jezika počne u martu 2021. godine u Sarajevu, u Goethe Institutu. Planirano je da učenje jezika traje šest mjeseci tokom kojih će kandidati primati iznos od 780 KM za troškove smještaja i ishrane, a imat će i zdravstveno osiguranje.

U drugoj fazi projekta će se znanja i vještine kvalifikovanih radnika uporediti sa njemačkim obrazovnim sistemom i kompetencijama njemačkih radnika i to tokom njihovog boravka u Njemačkoj radi dokvalifikacije u njemačkim obrtnim preduzećima i daljnjeg učenja njemačkog jezika. Svi troškovi boravka naših radnika u Njemačkoj će također biti pokriveni.

Više detalja možete pronaći ovdje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,