Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijeti nestašica maslinovog ulja, cijene enormno visoke

Preuzmite sliku

Već drugu godinu zaredom urod maslina u španskim provincijama Jaén, Córdoba, Sevilla i Granada je razočaravajući, a kao rezultat nestašice došlo je do enormnog poskupljenja maslinovog ulja.

U sezoni 2015-2016, koji je završena krajem januara ubrano je samo 1,1 miliona tona maslina. U prethodnoj žetvi 2014-2015 berba je iznosila skromnih 800.000 tona, što je upola manje nego godinu ranije.

Ovo je razočaravajuće“, rekao je Enrique Delgado, predstavnik Udruženja proizvođača maslina.

Između 60 i 70 posto svojeg maslinovog ulja Španija isporučuje u više od 160 zemalja širom svijeta.

Naredne žetve nas još više brinu od trenutnih“, kaže Antonio Martínez iz krovne organizacije proizvođača maslina Organización Interprofesional del Aceite de Oliva.

Glavni razlog je stalni nedostatak padavina u južnoj Španiji, koju inače karakterišu vlažne zime.

Naš sektor u velikoj mjeri ovisi o klimatskim uvjetima“, kaže Martinez.

Sa 500.000 tona domaće potrošnje i više od milion tona maslinovog ulja za izvoz proizvođači su ove godine u potpunosti isrcpili rezerve.

Od kraja septembra 2015. godine, tako malo maslinovog u rezervoarima nije u Španiji zabilježeno u posljednjih deset godina.

Kao rezultat toga, cijene su u porastu. Rafiniranom maslinovom ulju cijena je porasla između maja 2014. godine i oktobra 2015 više od pedeset posto. Vrhunsko hladno prešano “ekstra djevičansko” maslinovo ulje krajem januara prodavano je po cijeni od 4,30 €, dok je 2014 cijena iznosila 2,69 €.

Ne samo zbog povećanja potražnje u SAD-u, nego i na Dalekom istoku (Japan i Kina) stručnjaci očekuju dalji rast cijena. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,