Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijeti nestašica “kraljice voća”, cijene domaćih jabuka i do tri KM

Preuzmite sliku

Mraz, grad i suše koji su pogodili bh. voćnjake uzimaju danak, tvrde voćari te procjenjuju da uskoro domaćih jabuka gotovo da neće biti na našem tržištu.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara “Prijedor”, kaže da je na području Prijedora šteta koju je napravio mraz na jabukama oko 70 do 80 odsto.

“Kod nas jabuka već nema. Ono malo domaćih što je bilo već je prodano. Možda ima još po marketima, ali vjerovatno će njihova cijena porasti na maksimalne dvije KM i neće više ići, jer će doći uvozna jabuka lošijeg kvaliteta koja će imati nižu cijenu”, procjenjuje Marjanović, dodajući da proizvođači, nažalost, ne utiču na cijene, nego ih formiraju dobavljači i tržište.

Navodi da su cijene “kraljice voća” u prijedorskim marketima više od prethodne godine i da se trenutno kreću od 90 feninga do 1,80 KM po kilogramu, što znači da su skoro pa dosegnule rekordnu predviđenu cijenu.

U Evropi, procjenjuje, nedostaje 40 do 50 odsto voćki, dok je u domaćim zasadima štetu “preživjelo” oko 20 odsto proizvodnje, od čega je pola usmjereno ka industrijama.

Nestašica je očita, a povećana je i cijena. Marketi su skoro uduplali cijenu u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, proizvođači nisu osjetili poskupljenje kada je u pitanju otkupna cijena. Dobavljači uvijek imaju tu jednu cijenu koju nude proizvođačima, bilo da je manjak ili višak voća, a to je 0,60 feninga po kilogramu.

Trenutne cijene u marketima su previsoke i kilogram kvalitetnih jabuka košta dvije i dvije i po KM, a u nekim marketima doseže i tri KM, što je previsoka cijena za bh. standard. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,