Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijedlog Vlade FBiH: Oporezovat topli obrok i regres (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila prijedloge dva važna zakona kojima se provode ciljevi iz Reformske agende, a pripremljena su nakon javne rasprave na temelju zaključaka oba doma Parlamenta FBiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o doprinosima čiji je cilj da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa i istovremeno proširenje osnovice za obračun, bude povećan obuhvat obveznika doprinosa i zadrži neutralan utjecaj na prihode izvanbudžetskih fondova i smanjena krutost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i druge evropske zemlje.

Utvrđene odredbe će rezultirati pojednostavljenjem obračunavanja i plaćanja doprinosa, jačanjem nadzorne funkcije i finansijske discipline, a usaglašene su sa odredbama Zakona o radu i Zakonom o penziono-invalidskom osiguranju.

Novim rješenjima ukidaju se doprinosi na teret poslodavca, a zbirna stopa doprinosa smanjuje sa sadašnjih 41,5 posto na 33,5 posto. Istovremeno je proširena osnovica za obračun doprinosa, osim na plate i na naknade za obrok i regres.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o porezu na dohodak koji obuhvata oporezivanje dohotka fizičkih osoba, a njime je proširena porezna osnovica dohotka, zbog povezanog sistema plate i u oporezivanje uključene i do sada neoporezive naknade kako bi stope doprinosa mogle biti smanjene, bez ugrožavanja naplate doprinosa u vanbudžetske fondove, a posebno PIO. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,