Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prihodi od PDV-a u martu manji za 12,6 miliona KM

Preuzmite sliku

Obveznici poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini su u martu 2020. godine ukupno prijavili obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od 158 mil KM, a to je za 12,6 mil KM manje u odnosu na iznos prijavljene obaveze u martu 2019. godine, kada su obveznici uplatili 170,5 mil KM, izvještavaju Poslovne novine.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH navodi da je ukupno 45.849 poreskih obveznika podnijelo prijavu PDV-a za poreski period mart 2020. godine. To znači da je 99,2% svih registrovanih poreskih obveznika podnijelo prijavu na vrijeme.

Generalno posmatrajući u martu 2020. godine došlo je do smanjenja ukupnih nabavki i ukupnih isporuka pa je logično da je došlo ido smanjenja prijavljene obaveze za uplatu po PDV prijavama, navode u odgovoru.

U Upravi pojašnjavaju da su oni obveznici koji su radili i ispostavljali fakture (marketi, apoteke, telekomi, elektroprivrede…), prijavili i platili PDV. S druge strane obveznici koji nisu radili, nisu ni ispostavljali fakture (ugostitetlji, ostale zatvorene djelatnosti…), pa samim tim nemaju ni obavezu plaćanja PDV-a.

U ovom trenutku u BiH nema bilo kakvih izmjena zakonskog rješenja kad je u pitanju PDV, a i mnoge zemlje u svijetu nisu dirale zakone o porezu na dodanu vrijednost, već su se kao pomoć privredi donosile određene mjere u oblasti direktnih poreza (porez na dobit, porez na dohodak, porez po odbitku, porez na imovinu i slično).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,