Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prezentacija sistema “pametnog grada”: Dobija li Tuzlanski kanton modernu javnu LED rasvjetu?

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović primio je danas u posjetu Anderasa Hafnera i Ewalda Eichlbergera, predstavnike kompanije Magnolux iz Austrije.

Tema razgovora bila je ekološka osviještenost i mogućnost implementacije ekološki prihvatljivih projekata u pogledu instaliranja ekološki prihvatljive LED rasvjete na javnim površinama, čime se bavi kompanija Magnolux.

Kako su gosti istakli, ova kompanija nudi i garantuje ugradnju najnovije tehnologije za osvjetljavanje javnih objekata i površina, čime se postiže optimalan nivo osvjetljenja uz uštede u potrošnji električne energije i do 85% u odnosu na potrošnju energije klasičnim tehnologijama za rasvjetu.

– Ono što naša kompanija nudi jeste sistem “pametnog grada”. Radi se o modularnom sistemu koji uz ekološki prihvatljivu potrošnju energije za javnu rasvjetu, nudi i ekološki prihvatljive modele saobraćajne signalizacije… bez ugrožavanja stepena sigurnosti. Također, ovaj sistem omogućava implementaciju svakog od modula pojedinačno, a time i sukcesivnu zamjenu trenutnih sistema novim, energijski učinkovitijim – istalli su predstavnici austrijske kompanije.

Premijer Suljkanović je izrazio svoje zadovoljstvo prezentiranim podacima, te iskazao zahvalnost predstavnicima Magneluxa što su došli u Tuzlanski kanton i prezentirali način i mogućnosti realizacije projekata usklađenih sa evropskim standardima i normama, te koji su usklađeni sa europskom regulativom.

– Ovo je sigurno smjer u kojem ćemo se mi kao kanton, i kao država u narednom periodu morati kretati – rekao je premijer Suljkanović, te ukazao da bi ovakve i slične prezentacije trebalo prezentirati i gradonačelnicima i načelnicima općina na nivou lokalnih samouprava, obzirom da je prezentirana tematika direktno vezana uz izvorne nadležnosti lokalnog nivoa vlasti.

– Javna rasvjeta i komunalna infrastruktura za zbrinjavanja otpada su oblasti o kojima se direktno staraju lokalni nivoi vlasti, tako da Kanton ne može nametati bilo kakva rješenja u ovom smislu. Ipak, danas prezentirani projekti su dobri primjeri i ukazuju na moguće pravce budućeg djelovanja – rekao je premijer Suljkanović, te se gostima zahvalio na dolasku u Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu i želji da prezentiraju najnovije prakse koje se trenutno primjenjuju u zemljama Evropske unije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje