Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prevoznici traže ukidanje akciza, putarine i smanjenje PDV-a

Preuzmite sliku

Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu putnika pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH obratiće se Savjetu ministara BiH i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa zahtjevom da se prevoznicima ukinu akcize, putarina za izgradnju auto-puteva i da se uvede diferencirana stopa PDV-a za prevoz putnika.

Predsjednik odbora Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu Dejan Mijić rekao je novinarima nakon sastanka udruženja sa članovima UIO BiH da je koncipiran zahtjev za ukidanje akciza koje prevoznici plaćaju prilikom nabavke goriva za autobuse u iznosu od 30 feninga za litru goriva.

Mijić je pojasnio i da prevoznici zahtijevaju da se ukine i putarina koja se naplaćuje za izgradnju auto-puteva, jer većina vozila putničkog prevoza ne koristi auto-puteve.

“Ovim bi se došlo u povoljniju poziciju za rad i poslovanje naših preduzeća, kao i za smanjenje cijene karata putnicima”, rekao je Mijić.

On je naveo da su prevoznici pretrpjeli ogromne gubitke zbog pandemije virusa korona, te da sada trpe gubitke zbog porasta cijene nafte i plina.

“Trpimo ogromne gubitke i jednostavno se dovodi u pitanje opstanak ovih preduzeća”, rekao je Mijić i dodao da bi to izazvalo veće posljedice po ekonomiju BiH.

Mijić je naveo da su gubici preduzeća koji posluju u ovom sektoru milionski zbog sveopšte situacije u svijetu, ali da su mjere koje su sprovele entitetske vlade olakšale poslovanje.

“U Federaciji BiH su te mjere još na snazi. Uputili smo zahtjev Vladi Republike Srpske da se odobri nova tranša pomoći u vidu poreza i doprinosa za određen broj mjeseci”, rekao je Mijić.

On je napomenuo da je pogubno što je u posljednje dvije godine zaustavljen razvoj u ovom sektoru i što se došlo u situaciju da su vozila sve starija i da je potrebno više ulaganja u njih.

Šef Sektora za poreze UIO Sedin Mešinović rekao je da je UIO samo izvršni organ za izvršenje svih zakonskih propisa i politiku indirektnog oporezivanja koju utvrdi Savjet ministara, odnosno kroz izmjene zakona donese Parlamentarna skupština BiH.

“Problematika drumskih prevoznika je priča koja je aktuelna već tri godine. Danas smo na sastanku rekli koje su to procedure i na koji način možemo doći do eventualne izmjene propisa”, rekao je Mešinović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,