Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prevent iz BiH kupio vodeću njemačku firmu za prozvodnju namještaja Machalke

Preuzmite sliku

Najveći privatni poslodavac u BiH, sarajevski Prevent u vlasništvu poduzetnika Nijaza Hastora, preuzeo je većinski paket dionica u vodećoj njemačkoj firmi za prozvodnju namještaja Machalke.

Njemački gigant od prije nekoliko mjeseci posluje u okviru Grupe Prevent i u narednom razdoblju namjerava uspostaviti tijesnu poslovnu suradnju s proizvođačima namještaja u BiH.

Machalke je specijaliziran za proizvodnju skupog, luksuznog namještaja od prirodne kože punog drveta, a u Preventu procjenjuju da BiH u tom segmetu ima veliku konkurentsku prednost. Osim raspoloživog visokokvalitetnog drveta, BiH raspolaže i respektabilnim proizvodnim kapacitetima s dugom tradicijom u obradi drveta. Jedini problem s kojim se suočava bh industrija namještaja jeste malo i slabo razvijeno tržište i u Preventu procjenjuju da bi se taj problem mogao razriješiti prodorom na golemo njemačko tržište preko maloprodajne mreže Machalke.

U tom kontekstu treba posmatrati i poziv na suradnju koji je Machalke uputio bh proizvođačima namještaja.

Drvoprerađivačka je jedna od rijetkih industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje trgovinski suficit i svake godine ostvaruje povećanje izvoza. Stoga smo uvjereni da već sada poznate komparativne prednosti BiH, kao tržišta za proizvodnju namještaja, mogu biti samo ojačane i usmjerene ka daljem stvaranju dodane vrijednosti u konačnim proizvodima. Prevent grupacija i Machalke nudi platformu za realizaciju ovih strateških ciljeva“ istakao je u javnom pozivu Hubertus Klaes, direktor divizije namještaja u Prevent grupaciji.

Navedeni poziv nudi značajnu priliku za industriju namještaja u BiH jer omogućava angažman bh. kapaciteta, diversifikaciju tržišta i proizvoda te stvaranje novih radnih mjesta.

Prevent grupacija posluje na 20 lokacija u svijetu i pri tome zapošljava preko 12.000 uposlenika u auto industriji, tekstilu, koži, modi, namještaju i zaštitnoj konfekciji. (SB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje