Petak, 26. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prestanite sanjati i pokrenite vlastiti posao!

Preuzmite sliku

Lakše je sanjati nešto nego zaista napraviti prvi korak. Pa ipak, potrebno je samo pet koraka kako biste svoju ideju o poslu napokon pretvorili u stvarnost.

1. Poduzmite bilo koji korak

Jedan od razloga zašto je tako teško započeti vlastiti posao leži u činjenici da to podrazumijeva – puno posla. Pomisao je zastrašujuća jer u pravilu ne znamo odakle početi. Zapravo, počnite od bilo čega! Veliki problemi najlakše se rješavaju kada ih razdijelite na nekoliko manjih koraka. Isto pravilo vrijedi i ovdje. Kada napravite barem jednu stvar, to će vam dati poticaj da krenete na sljedeći korak. Možete započeti sa onim što vam je najzanimljivije i najlakše. To može biti razrada posla ili proizvoda, potencijalnih kupaca i sl. Koncept ne mora biti precizan ili potpuno realan, ali sama činjenica da ste ga počeli razrađivati može vam dati poticaj i uvid u jednostavne osnove s kojima možete krenuti već danas.

 • posao-biznis
 • 2. Pojednostavite i zaboravite na savršenstvo

  Otvarate li fast food restoran, možete se zabavljati izborom imena, lokacije, menija… Ali prva stvar o kojoj morate razmišljati je – hrana. Sve drugo je sporedno. Definirajte šta je srž vašeg budućeg posla, konkretan proizvod ili uslugu, i krenite od toga: šta je to, kakvu svrhu ima itd. Što bolje razumijete srž proizvoda ili usluge lakše ćete definisati kome je potrebna, gdje bi ga i koja struktura kupaca željela potražiti/kupiti…

  3. Ne otkrivajte toplu vodu

  Ne morate raditi nešto što možete posuditi ili unajmiti za nisku cijenu. Npr. ako planirate izraditi web stranicu, prije nego što se upustite u trošak možete pokušati s blogom. To će vam dati priliku da besplatno otkrijete ko su vaši prvi posjetitelji, jeste li na dobrom tragu i ako niste, šta možete popraviti.

 • posao-biznis1
 • 4. Obznanite ljudima da počinjete

  Iako mnogi ne žele podijeliti ovako važnu informaciju čak ni sa prijateljima kako ne bi ‘urekli’ ideju ili riskirali da im je neko ukrade, prednosti objave su višestruke. Prvo, na ovaj ćete način sami sebe najbolje osvijestiti da ste nešto doista započeli. Drugo, ljudi će vjerovatno s vama podijeliti svoja mišljenja ili prijedloge o ideji ili će vam postaviti pitanja kroz koja ćete i sami otkriti imate li sve odgovore ili ste na neke važne stvari zaboravili. Ne treba posebno naglašavati podršku ili čak preporuku za kontakte koji vam mogu pomoći u realizaciji ideje.

  5. Recite ljudima šta vam je potrebno

  Čim ste informaciju o pokretanju vlastitog posla podijelili sa ostalima, recite im šta vam je potrebno za početak. Neko vam odmah može preporučiti dobrog programera, konsultanta ili marketinškog stručnjaka. Čak i ako to nisu prave adrese, na njima ćete možda dobiti daljnje preporuke. Iznenadili biste se koliko je svijet malen.

  Jeste li učinili barem jedan od ovih koraka? Čestitamo, upravo ste započeli svoj vlastiti posao!

  (moj-posao.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,