Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Novalić s delegacijom MMF-a: Moramo zaštiti naše građane od rasta cijena hrane i energenata

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodila šefica Misije MMF-a za BiH Aline Iancu.

Inače, delegacija boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru redovnih razgovora s državnom i enitetskim vlastima.

Tokom sastanka razgovarano je o mjerama koje je Vlada Federacije BiH poduzela, te one koje planira provesti kao odgovor na rastuću inflaciju. Također su predstavljenje i aktivnosti koje je Federalna vlada poduzela na zaštiti i pomoći stanovništu, a radi ublažavanja posljedica pandemije i globalne krize izazvane dešavanjima u Ukrajini.

Premijer Novalić istakao je opredjeljenje za nastavkom mjera, te je goste upoznao da je na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH donijela zaključak o uspostavljanju programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru ovogodišnjeg Budžeta Federacije BiH.

Dodao je da Federacija BiH ima prilično stabilnu ekonomsku situaciju, te da bilježi likvidnosti budžeta zahvaljujući vođenju odgovorne fiskalne politike.

Uspjeli smo prilično dobro prevazići negativne efekte pandemije koronavirusa na privredu, a sada moramo zaštiti naše građana od rasta cijena hrane i energenata. Uz mjere pomoći, to ćemo prvenstveno postići jačanjem domaće proizvodnje i ulaganjem u energetski sektor – rekao je premijer Novalić.

Ovom prilikom ragovarano je i o temama o kojima su sagovornici razmijenili mišljenje tokom jutrošnjeg sastanka Fiskalnog vijeća BiH s rukovodstvom MMF-a održanom u Vijeću ministara BiH.

Na sastanku je obostrano istaknuta dobra dosadašnja saradnja Vlade FBiH i MMF-a, te izraženo opredjeljenje da ona bude nastavljena i u budućnosti. Također, naglašena je podrška ove međunarodne finansijske institucije nastavku provođenja reformi u našoj zemlji, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,