Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici privrede Meksika prvi put u BiH

Preuzmite sliku

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) prvi put do sada u BiH je dovela predstavnike privrede Meksika i ambasadora Meksika i tim povodom danas u Sarajevu organizirala poslovni susret o temi “Mogućnosti poslovanja između Meksika i Bosne i Hercegovine”.

Na ovaj način FIPA nastoji doprinijeti promociji Bosne i Hercegovine u ovom dijelu svijeta, inicirati prve kontakte i razmjenu informacija, a potom organiziranje posjeta privrednih delegacija obje zemlje radi konkretnijih dogovora o suradnji. Ovo je prvi korak ka informiranju o mogućnostima i jedne i druge zemlje, s obzirom na to da su mogućnosti privrede i tržišta do sada bile nepoznanica, prenosi Fena.

S obzirom na to da je dosadašnja ekonomska saradnja na niskom nivou, organiziranje ovog susreta doprinosi afirmaciji i internacionalizaciji mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao i izvoza iz zemlje.

Predstavnici FIPA-e i VTK-a su ovom prilikom upoznali goste o mogućnostima za ulaganje u BiH s fokusom na sektore auto-industrije, metalnog sektora, poljoprivrede, energetike i IT, te izvozom iz BiH i trenutnoj vanjsko-trgovinskoj razmjeni između BiH i Meksika.

Ambasador Meksika u Srbiji i BiH (uskoro se očekuje predaja akreditiva) Marko Antonio Garsia Blanko je predstavio osnovne informacije o Meksiku, ističući da je ova zemlje 14. ekonomija u svijetu, sa skoro dva miliona km2 površine, i 129 miliona stanovnika, 12. ekonomija u svijetu po kupovnoj moći, i 15. po GDP-u. Od 2014. do 2016. godine zabilježili su prihod stranih ulaganja od 92,7 milijardi američkih dolara.

U BiH istražuju mogućnosti za pronalazak lokalnih parnera za proizvodnju autodijelova.

Ovom prilikom, VTK i Odbor poduzetnika Meksiko-BiH COMCE potpisali su Memorandum o saradnji. Dogovoreno je da FIPA i ProMexico (Agencija za strana ulaganja Meksika) također potpišu Memoranudm o saradnji nakon što se provedu utvrđene procedure.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici FIPA-e, Ministarstva vanjskih poslova BiH, VTK, Vlade FBiH, Privredne komore FBiH, Privredne komore RS, prestavnici Agencija za strana ulaganja Meksika ProMexico, i predstavnici Odbora poduzetnika Meksiko – BiH COMCE, saopćeno je iz FIPA-e.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,