Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici Ambasade SAD-a posjetili Kantonalnu privrednu komoru Tuzla

Preuzmite sliku

Službenik Ekonomskog odjela Ambasade SAD u BiH Ryan Miller posjetio je Kantonalnu privrednu komoru Tuzla kako bi sagledao cjelokupnu situaciju u privredi ovog kraja, u okviru završnih aktivnosti trogodišnjeg mandata.

Miller je izjavio da mu je namjera da se upozna o ekonomiji, dešavanjima u privredi, te izazovima i posljedicama pandemijske krize.

– Od velikog značaja je da na kraju trogodišnjeg mandata saznam i više podataka o privrednim kretanjima, a Komora je pravo mjesto za sagledavanje kompletne slike – dodao je Miller.

Predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović je prestavio svoje saradnike, a onda i kompletnu sliku privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona.

– Ovaj kanton ima potencijala, ima značajne rezultate kada su u pitanju proizvodnja plastike, tekstil, obuća, drvna industrija, mašinska industija, lideri smo u proizvodnji električne energije. Uglavnom je privredna izvozno orijentirana ka EU a značajani su i pokazatelji našeg izvoza namještaja u SAD. Znamo da postoje kapaciteti za napredak, ali nas uništava sporost donošenja odluka i zakona na državnom nivou – rekao je Kikanović.

Također, predstavio je gostima iz Ambasade i složenost komorskog sistema koji jedino na području FBiH funkcioniše na dobrovoljnom članstvu, dok je u Vanjskotrgovinskoj komori, komorskom sistemu Republike Srpske i Brčko Distrikta obavezno članstvo, kao što je slučaj i sa Obrničkom komorom u BiH.

– Pripremljen je prijedlog novog zakona o komorama, upućen na Vladu FBiH, u skupštinsku proceduru, gdje je ‘zaleđen’ već četiri godine“, rekao je Kikanović.

Rečeno je i da komorski sistem ulaže napore za stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta, ali da to bez uticaja i pomoći, prije svega države, pa onda i vanjskih faktora, ipak nije dovoljno.

Upućen je apel da se pokuša naći način za kvalitetniju saradnju Komore sa agencijom USAID, kao što već postoji dobra saradnja sa drugim sličnim agencijama.

U pratnji Millera je bio i specijalista za komercijalne poslove Ekonomskog odjela Ambasade SAD u BiH Edhem Branković, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje