Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen 16. lukavački Sajam turizma i ekologije “LIST 2018”

Preuzmite sliku

Ove godine, u periodu od 3. do 5. maja, u Lukavcu će po 16. put će biti održan Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2018“. Sajam, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade FBiH, predstavljen je danas u Tuzli.

Pored osnovnog cilja sajma, a to je promocija turističkog potencijala TK i BiH, kao i zemalja izlagača iz regije i šire, te predstavljanja stanja u oblasti ekologije i aktivnosti planiranih na poboljšanju istog, sajam „LIST 2018“ će imati i dosta drugih sadržaja.

„Pripreme smo za ovogodišnji Sajam počeli odmah po završetku prošlogodišnjeg. To je naša dugogodišnja praksa koja daje dobre rezultate. Radili smo ozbiljno i temeljito i siguran sam da ćete rezultat vidjeti nakon završetka našeg lukavačkog Sajma“, izjavio je direktor Sajma „LIST 2018“, Izet Nuhanović.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma Aziz Čačković rekao je na današnjem predstavljanju medijima kako je do sada prijavljen znatno veći broj učesnika i izlagača u odnosu na prethodne godine.

„Nama je veoma je bitan segment povezivanja turizma i ekologije i na tome ćemo posebno raditi. Dosta smo pažnje posvetili edukativnom dijelu u okviru lukavačkog sajma. Tu će biti stručna predavanja na temu seoskog turizma i kako ga unaprijediti, zatim biće riječi o razvoju banjskog turizma i informatizaciji u ponudi smještajnih kapaciteta u turizmu, baziranih na stručnim predavanjima“, izjavio je Čačković.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Mirsad Gluhić dodao je da lukavački, gradačački i gračanički sajam imaju posebnu važnost za Tuzlanski kanton ali i cijelu državu.

„Vlada TK je tri pomenuta sajma uvrstila u manifestacije od značaja za naš kanton. S obzirom da TK prednjači u broju sajmova, jer oko 150.000 posjetilaca godišnje posjeti iste, onda možemo reći da su naši sajmovi opravdali svoje značenje. Siguran sam da će ovi sajmovi znatno unaprijediti razvoj turizma u TK, jer imaju veliki privredni značaj“, pojasnio je Gluhić.

Rad i održavanje lukavačkog sajma „LIST 2018“ podržala je i Turistička zajednica TK. O tome je govorio direktor ureda ove institucije, Miralem Mešković.

„Turistička zajednica TK vodi računa o ovim manifestacionim aktivnostima na području našeg kantona. Finansijskim planom za 2018. godinu, predviđena je potpora u iznosu od po 5.000 KM za svaki od ta tri sajma, što je naše direktno finansijsko učešće. Primat, naravno dajemo sajmu turizma, jer je naša zadaća da radimo na promociji turističkih potencijala, a samim našim prisustvom u organizacionom odboru donijeli smo jednu inovativnu notu“, dodao je Mešković.

Svečano otvaranje 16. Međunarodnog sajma turizma i ekologije „LIST 2018“ biće održano u četvrtak, 3. maja 2018. godine sa početkom u 11 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,