Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pranje novca: Korupcijski skandal iz Danske banke proširio se na 150 zemalja svijeta

Preuzmite sliku

Howard Wilkinson, britanski bankar u estonskoj podružnici Danske banke, početkom sedmice je svjedočio pred danskim parlamentom i iznio pojedinosti o korupcijskom skandalu koji je on sam razotkrio prije dva mjeseca.

Najveću dansku banku sumnjiči se za pranje novca preko njihove estonske podružnice, što je utjecalo ne samo na njihovu reputaciju nego i na imidž Danske kao države koja gotovo ne poznaje korupciju. Evropska komisija je utvrdila da je riječ o “najvećem skandalu u Evropi”, prenosi Jutarnji.hr.

Wilkinson je pred parlamentom dodatno objasnio kako se odvijala kriminalna operacija, a Reuters je pritom sumirao ključne detalje skandala.

Prema pisanju Reutersa, oko 200 milijardi eura prošlo je kroz račune nerezidenata male estonske podružnice Danske banke u razdoblju od 2007. do 2015. godine. Banka je na kraju provela istragu koja je završena u septembru i pokazuje da su mnoge od tih transakcija bile sumnjive.

Većina plaćanja provedena je iz Estonije, Rusije, Latvije, Kipra i Veliku Britanije, navodi se u izvještaju.

Kako bi se sakrio identitet uključenih, korištene su lažne kompanije.

Plaćanja su bila usmjerena u Estoniju, Latviju, Kinu, Švicarsku, Tursku, Veliku Britaniju i više od 150 drugih zemalja. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje