Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poziv potrošačima u BiH da se žale zbog naplate plastičnih vrećica

Preuzmite sliku

Udruženje za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora pozvalo je potrošače da u knjige reklamacija u trgovačkim centrima koji naplaćuju plastične kese sa svojim logom napišu prigovore jer je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača.

Iz Udruženja navode da je Zakon o zaštiti potrošača definisao da se ne naplaćuju “kesice, vrećice, torbe, poseban papir ili slično, što služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cjelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega” jer se smatraju reklamnim sredstvom.

Udruženje “DON” podsjeća da je na inicijativu nekolicine trgovačkih lanaca krenula naplata plastičnih vrećica od 1. januara radi, kako su naveli, smanjenja kupovine i upotrebe tih vrećica.

“Da je potrebno smanjiti upotrebu plastičnih kesa zasigurno smo saglasni svi, ali je ovo samo marketinški trik”, ističu u ovom udruženju i prilažu fotografije vrećica koje se naplaćuju iako sadrže logo trgovačkog centra.

“DON” poziva potrošače da od kuće ponesu cekere i ne plaćaju plastične vrećice na kojima se, kako kažu, u toku godine u trgovačkim centrima zarade ogromne količine novca. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje