Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pozitivno poslovanje ZZO-a: Više novca za lijekove, ambulante, mlade ljekare i vankantonalno liječenje

Preuzmite sliku

Zahvaljujući povećanim prihodima u Zavodu zdravstvenog osiguranja, u Tuzlanskom kantonu bit će povećana sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu i lijekove, a iznos za projekt upošljavanja mladih ljekara bit će udvostručen.

Odluka je to Vlade Tuzlanskog kantona, koja je usvojila izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i izmjene i dopune Operativnog programa zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu.

Direktor Zavoda zdravstenog osiguranja TK Mirsad Hodžić istaknuo je na konferenciji za medije da iako je došlo do rasta prihoda, oni moraju biti uravnoteženi sa rashodima.

Izmjenama spomenutog finansijskog plana, predviđen je rast prihoda  za 4,99 posto, a  također i rashodi trebaju biti u ravnoteži. Po Hodžićevim riječima, rashodi za finansiranje neposredne zdravstvene zaštite su povećani za 6.690.350 KM, odnosno za 4,37 posto veći su od prvobitno planiranih.

Kada su u pitanju rashodi i izdaci, najveće povećanje odnosi se na lijekove za 1.500.000 KM, za program primarne zdravstvene zaštite za 2.759.000 KM, te program bolničke zdravstvene zaštite za 3.783.300 KM.

Rebalansom se došlo i do povećanja sredstava za projekt zapošljavanja mladih ljekara i sredstva planirana za ovaj projekt iznosit će 700.000 KM.

Uvećana sredstva, kako je istaknuto bit će raspoređena za liječenje izvan TK, kao i nastavak liječenja osoba koje su imale operativne zahvate na Kardiovaskularnoj hirurgiji UKC-a Tuzla.

Predviđena su sredstva i za liječenja u inostranstvu, koja se odnose se na dijagnostiku i terapiju oboljenja štitne žlijezde i liječenja gojaznosti i mladih, što se prvi put  uvodi u finansijski plan ZZOTK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje