Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povjerioci Vranice pripremili plan izlaska iz stečaja

Preuzmite sliku

Nakon više godina agonije stečaja, traganja za strateškim partnerom i nerazumijevanja, povjerioci firme Vranica (oko 750 subjekata među kojima su: radnici, dobavljači, kupci stanova, porezna uprava, fond PIO i banke) odlučili su okrenuti se sopstvenim snagama kako bi zaštitili svoja potraživanja i onemogućili projektovanu likvidaciju Vranice koja bi sve povjerioce, osim banaka, ostavila bez namirenja svojih potraživanja a brojne radnike i bez mogućnosti odlaska u mirovinu, izvještava Indikator.ba.

Svim povjeriocima je ponuđeno da svoja potraživanja pretvore u uloge i ulože u novu reorganiziranu Vranicu a ostalima koji to ne žele ponuđeno je fer i pravično namirenje u roku od 5 godina koliko bi proces oporavka trajao.

Inicijalni kapital je planiran da bude generisan prodajom jednog broja parcela na najatraktivnijem dijelu Sarajeva u naselju Stup na kojem je planirano naselje sa više hiljada stanova i pratećih objekata. Ostala imovina Vranice bi se prenijela u novu Vranicu kao kapital.

Osnova za provođenje plana reorganizacije Vranice predstavlja oko 300.000 metara kvadratnih zemljišta i prateća oprema ukupne vrijednosti oko 60 miliona KM. Ukupna potraživanja povjerioca sa kamatama iznose oko 42 miliona KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,