Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Povećanje plate od 53 KM u FBiH mnogi smatraju dodatnim poniženjem za radnike

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom bi najniža plata u 2023. godini trebala iznositi 596 maraka. Da li je povećanje od 50 maraka dovoljno? Poslodavci traže smanjenje doprinosa. Građani i sindikati nezadovoljni, izvještava BHRT.

Iz zvaničnih podataka se najbolje vidi koliko će povećanje najniže plate zaista pomoći radnicima, ako vidimo i koliko se povećala sindikalna potrošačka korpa.

Anketirani građani koji rade, kažu nam da je povećanje od 53 marke kap u moru u odnosu na inflaciju.

Upravo zbog trenutnih cijena, koje ne prestaju da se povećavaju Sindikat traži najnižu platu od 1000 maraka. Odlukom vlade su ogorčeni.

“Smatramo da je to jedna sramna odluka, pogotovo iz razloga što je iznos za koji je povećana najniža plata 53 marke, da mogu preživjeti, je za svaku osudu. Poruka svim radnicima je da se mogu suprostaviti inflaciji sa 53 KM, ovo je na neki način jos jedno poniženje za sve radnike FBiH”, stava je Adis Kečo iz Saveza Samostalnih sindikata BiH.

Suhad Ećo je poslodavac koji se bavi drvnom proizvodnjom. Nije nam mogao reći kolika je najniža plata u njegovoj kompaniji, ali kaže da je znatno veća od one koju je odredila Vlada. Razumije zahtjeve Sindikata. Nada se da će to biti moguće, ako Federalni parlament razmotri inicijativu koju su mu poslodavci uputili, o smanjenju doprinosa i poreza na dohodak.

“Na neki način smatramo da ta minimalna plata treba znatno biti veća, ali prevashodno kroz smanjenje stope doprinosa, kada bi se stvorio prostor za značajnije povećanje minimalne plaće. Mi smo u parlamentarnu proceduru uputili jednu našu inicijativu da poslodavci mogu povećati minimalnu plaću, odnosno sve plaće u iznosu od 100 do 400K KM, a da se plaća samo 11 odsto na doprinose”, navodi Ećo.

Ekonomisti upozoravaju, ako i vlast i poslodavci ne promijene status radnika nabolje, ljudi će odlaziti, te se pitaju ko će raditi.

“Danas poslodavci u Bosni i Hercegovini traže trideset hiljada radnika iz uvoza. Ne mogu da nađu osobe tih profila na našem tržištu. to treba vidjeti gdje smo tu pogriješili”, smatra ekonomista Faruk Hadžić.

Najniža plata u RS ioznosi 650 maraka. Sindikati u oba entiteta traže da ona bude više od hiljadu maraka. Konsenzusa među socijalnim partnerima zasad nema, pa i zbog toga odluku o visini najniže plate donose vlade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,