Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povećana minimalna satnica u metalnom sektoru s 3,5 KM na 4,40 KM

Preuzmite sliku

Nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, na snagu je stupio Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH (Granski kolektivni ugovor).

Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH definirao je iznos minimalne netto satnice od 4,40 KM, što iznosi 774,40 KM na mjesečnoj razini što u konačnici predstavlja 68,1 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, ili za 25 posto povećanje u odnosu na raniju najnižu netto satnicu.

Kao što je poznato, prethodna minimalna satnica iznosila je 3,50 KM, što je na mjesečnoj razini iznosilo 616 KM. Pregovarački timovi Sindikata metalaca FBiH na strani radnika, Bajro Melez, predsjednik pregovaračkog tima uime Sindikata, te Udruženje poslodavaca FBiH/Grupacija poslodavaca za oblast proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH Snježana Koepruner, predsjednica pregovaračkog tima uime Grupacije, usuglasili su, te potpisali Granski kolektivni ugovor.

“Budući da smo svjedoci evidentnog rasta svih troškova života u ovoj godini, s tendencijom daljnjeg rasta, možemo biti zadovoljni da smo uspijeli s našim zahtjevom, usprkos brojnim preprekama i problemima na koje smo nailazili tijekom samog procesa pregovora. Uspijeli smo zahvaljujući svojoj upornosti i korektnom odnosu pregovaračkog tima Grupacija poslodavaca za djelatnost metalne industrije i predsjednice pregovaračkog tima Snježane Kopreuner. Mi jesmo i priopćili su iz Sindikata metalaca FBiH.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje